Programkereső

Nincs parancs!

1989. Európa sorsfordító éve. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak. A film Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története.

Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. A két határnyitás stációit járjuk végig a történet szereplőivel, akik bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

Ők azok, akiket a regnáló hatalom – konkrét parancs nélkül – sorsukra hagyott. Választaniuk kellett a több évtizedes gyakorlat, a hatalom által elvárt kegyetlen tűzparancs betartása, vagy a saját emberségük diktálta békés megoldás között. Az adott történelmi pillanatban mindkét parancsnok a határ megnyitása, az emberek átengedése mellett döntött, megelőzve ezzel egy véres konfliktus lehetőségét. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

Rendező: Szalay Péter
Főszereplők: Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schaffitel, Mészáros Ferenc
Időtartam: 1 óra 11 perc
Korhatár: 12 - Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bemutató: 2020.09.17.

Esemény weboldala

Időpont(ok):

2020.10.15.csütörtök18:00
2020.10.26.hétfő18:30

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.