Programkereső

Csongorra és Tündére várva, a belváros ékszerdobozában

  • 2017.02.27.

 Elegáns, szép, igényes, stílusos. Szinte a belváros ékszerdoboza. Ezekkel a jelzőkkel, s hasonlattal illeték eddig leginkább a történelmi belváros egyik nemrég nyílt cukrászdáját a közösségi oldalon értékelők. A néhány utcás fehérvári city mostanában amúgy is gazdagodott stílusos vendéglátóipari egységekkel, a jó idő érkeztével így bővül a teraszok, kiülős helyek száma is, élénkül a belvárosi élet. Az pedig külön öröm, ha egy olyan ingatlanba, üzlethelyiségbe tér vissza, amely a mai középkorosztálynak is sokat mondó: a Kossuth utcai Zserbóban ugyanis mindig finomságokat áruló üzlet volt. Hol Hét törpe, hol Kismackó, de a cukros süteményillat mindig átjárta a falakat. Most, a Kálmán-család hölgytagjainak keze alatt, Zserbó néven fut tovább az édes hagyomány.

   A Zserbó igazi csajos hely, első pillantásra. Kislány-, és nagymama-álmok netovábbja a sok csillogó részlet: a bársonyos, tűzött kerevetek, a cikornyás karfák és tündöklő tükrök, ezüstös keretek. A két szintes kialakításért alaposan meg kellett dolgozni, de megérte. A Zserbó a luxus iránti vágyat testesíti meg, a helyet, ahol makulátlan a csillogás, a fehér abrosz, a mosolygás. Hogy mindez ne mű, hanem természetes és jó hangulatú legyen, azt az álmot megvalósító emberek – tulajdonosok, személyzet - teszik hozzá. Maximalisták? Igen, de tegyük a szívünkre a kezünket: kinek nem birizgálja a fantáziáját, hogy egyszer – vagy minél többször! - a luxus finom érzékiségét árasztó cukrászdába vigye szívszerelmét, egy kapuccsínónyi időre igazi gentlemanná átlényegülve? Vagy melyik, már most egy valódi hölgy stílusát megtestesítő kislány ne tartaná itt szívesen a születésnapi sütipartiját? A megszokottból kizökkenni mindig jó móka. Egy süteményvilágba csöppenve pedig még inkább az!

 

   Ahogy el-elmegyek a Zserbó előtt, valahogy mindig más. A minap új réztábla állított meg, illetve a tábla felirata. Csongor és Tünde Irodalmi Kávéház. Mi lesz ez vajon? A közvetlen szomszéd Vörösmarty Társaság már elárul valamennyit a kezdeményezés jellegéből. Mint Kálmán Mihályné tulajdonos elárulja, 2017 áprilisától szeretnék közösen irodalmi eseményekkel megtölteni a Kossuth utcát, s ennek része a Zserbó is, amely galériás kialakításával családias helyszíne már most is a rendezvényeknek. Hamarosan tehát Vörösmarty halhatatlan hőseinek szelleme is beköltözhet felolvasóestek, író-olvasó találkozók, zenés események formájában, a tulajdonosok mindenre nyitottak. A program hamarosan összeáll, az ötletek még formálódnak. Az áprilisi avatóig pedig bármikor betérhetünk egy nem éppen átlagos desszertre: mascarponekrémmel töltött eperre, vagy mini citromtortára, zöld limonádéval.

  S mire az elfogy, hátha maga Csongor is megérkezik, Tündéjével az oldalán...

Képek és videók