Programkereső

Fapados menyegző Sasvári Erikával

  • 2016.02.29.

Sasvári Erika, a székesfehérvári Falközben található Dekowest Home bolt tulajdonosa szeptember óta dolgozik együtt az ATV-n induló turisztikai magazinnal, a „Fapados menyegző”- vel. A produkció külföldi és hazai helyszíneken mutatja be az álomesküvőket, de nem azért, hogy csak álmodozhassanak róla a hazai menyasszonyok, hanem éppen ellenkezőleg. Útmutatást, ötleteket kaphatnak ahhoz, miként lehet színvonalas, igényes menyegzőjük – filléres megoldásokból. Dizájnerek adnak stílustanácsokat, mesélnek színekről és dekorációról, összeállításokról. Dekorációs szaktanácsadójuk a Székesfehérváron élő Sasvári Erika.

– Hogyan találtak Önre?

Látták egy esküvői dekorációmat. Azzal a párral egy évig terveztük, hogymilyen legyen majd: úgy döntöttek, hogy minden asztal az életük egy fontos mozzanatát jelenítse meg. Kilenc asztal született: „A pillanat”, „A film” „Rugby” stb., melyekhez ők írtak szöveget, én pedig terítéket és dekorációt álmodtam. A vacsorán jelenlévő egyik vendég tudta, hogy a Fapados menyegző produkció milyen szakembereket keres, így írt a műsor készítőjének, hogy „Megtaláltam a dekorosodat!”. Nagyon meglepődtem, amikor felhívott a rendező, de elbeszélgettünk, majd elkezdtünk együtt dolgozni, amit azóta is nagyon élvezek. Általam jutottak Székesfehérvárra: egy itteni helyszínen tartottak egy különleges esküvőt. Ehhez a témához választottak esküvői ruhát, sminket, körmöt, frizurát, virágot és dekorációt. A város képei mellett szerepel majd az adásban egy helyi étterem, ahol a gasztroperceket veszik fel. Minden részben szó esik a dekorációról is, ez az én szakterületem. Ma például itt, az üzletben forgatunk. Megmutatom, miként kell feltenni egy terítéket, és közben beszélek a terítékre jellemző időszakról, stílusról, megmutatom, milyen anyagokat használok. 

– Melyek az év színei?

A Pantone cég igazgatója, Beatrice Eiseman minden év decemberében megnevezi a következő év vezető színeit, bár ez az év az első, amikor két árnyalat kapja meg a kitüntető címet: a derűs kék és a rózsakvarc. Ezek a színek fognak majd megjelenni a sminkeknél, kiegészítőknél, divattermékeknél egyaránt. Azért e két árnyalatot választotta a cég, mert egymással harmonikus egységet alkotnak, és megnyugtató rájuk nézni, mint ahogy az alkonyi ég is ilyesfajta hangulatot áraszthat felettünk. Egyébként nagyon nőies színek, és könnyen kombinálhatók más pasztellekkel. A jövő év divatszíne pedig a sárgafekete lesz, ha megnézzük a ruhaszalonok kirakatait, akkor ez a két szín köszön majd vissza ránk. Érdekes, a kaliforniai menyasszonyom már tavaly szólt, hogy fekete-sárga a trend, neki az kell. Megfigyelhető, hogy hozzánk egy-két év csúszással köszöntenek be a divatok. Nálunk még tartja magát például a vintage az esküvői dekorációban, az antik és a csipke, nyugaton pedig ez szinte már el is felejtették. Most jelennek meg a pöttyös szalagok a boltokban, érkezik a retró stílus. Tavalyelőtt láthattuk a kifutókon az 50-60-70-es évek divatját. Kevesen merik bevállalni a rövid, tűpettyes menyasszonyi ruhát, pedig nagyon érdekes.

– És melyik irányzat az Ön kedvence?

Csak meg kell nézni ezt az üzletet: nagyon szeretem az art deco-t, a huszas, harmincas évek elegáns vonulatát. Szeretem az eleganciát, a finom, franciás jelleget. Az árukészletem jelentős része Franciaországból származik. Évekkel ezelőtt egy belsőépítész barátom tanácsára mentem Párizsba, egy lakberendezési, belsőépítészi világkiállításra. Kultúrsokként ért minden, amit ott láttam, három napig jártam a kiállítást, egy meghatározó élménye volt az életemnek. Párizs az örök szerelem.(Sohonyai Edit