Programkereső

Barátok a polcról

  • 2022.02.16.

Könyvesboltos, aztán meg könyvtáros akartam lenni, gyerekként azt hittem, az a munkájuk, hogy egész nap csak olvasnak. És én pont erre vágytam.

Nem emlékszem, mi volt az első könyv, amit a kezembe kaptam, de biztosan jó lehetett, mert igazi könyvfaló lett belőlem. Nem volt születésnap és karácsony, amikor ne lett volna az ajándékok között könyv, amit aztán azonnal muszáj volt végigolvasni: amibe belekezdtem, le nem tettem addig, míg az utolsó sorig el nem jutottam. A polcokon szaporodtak a kötetek, és persze kölcsönzött könyvek is halomban álltak az ágyam mellett.

A csajosabb pöttyös és csíkos könyvek jöttek először: nagy kedvencem volt Kertész Erzsébet, sok-sok általa írt életrajzot „éltem végig” a szereplőkkel, Hugonnai Vilmáét, az első magyar orvosnőét például, aki miatt sokáig én is doktor akartam lenni, vagy hatszor izgultam végig. Aztán rákaptam a Delfin-sorozatra és a kalandregényekre, rajongója voltam az indiános történeteknek. Winnetou egyszerűen elrabolta a szívemet – hosszasan szerelmes voltam az apacsok törzsfőnökébe. Amikor tavasszal eljött a nagytakarítás ideje, és leszedtük a könyveket a polcról, anyám nagy sóhajjal vette tudomásul, hogy addig nem lesz rend, míg a négy kötetet újra nem olvasom – tizedszer is megsirattam álmaim rézbőrű lovagját. Bevallom, én a kötelezőket se utáltam, sőt, az Egri csillagok legalább ötször „megvolt”, és az első Jókai után sokáig nem tudtam „leakadni” róla.

Ha most megállok az itthoni könyvtáram előtt, alig van olyan könyv, amelyikhez ne kötne valami. A legjobban azokat szeretem, amelyek valakire emlékeztetnek. Az első szerelmemnek például Karácsony Benő Napos oldalát köszönhetem, egy másiknak A zen meg a motorkerékpár ápolás művészetét, a harmadik miatt örök kedvenc marad az Előttem az élet Momoja – de sorolhatnám napestig az írókat, címeket, akik és amelyek bármikor térdre, vagyis inkább a lámpa alá kucorodásra kényszerítenek, ha leemelem őket a többi közül.

Mert mindig jó újra kézbe venni a már olvasott ismerősöket. És persze még jobb felfedezni újakat – most épp van erre jó alkalom: a Vörösmarty Mihály Könyvtár vakrandira hívja az olvasni szeretőket. A Nemzetközi könyvajándék nap alkalmából a felnőtt kölcsönzőben a héten bárki választhat az ajándék könyvek közül. Próbálják ki, találjanak új barátra!