Programkereső

Így születnek a fehérvári mesék

  • 2020.12.11.

Jelen sorok szerzője abban a szerencsés helyzetben van, hogy részt vehetett az idén a 20. születésnapját ünneplő Aranybulla könyvtár Egyszer volt, hol nem volt mesepályázatának zsűrizésében. A beküldött történetek írói mindenképpen érdemesek arra, hogy az eredményhirdetésnél egy kicsit bővebben is szót ejtsünk a munkájukról.

Kép forrása: Pixabay.com

Egyenesen a jövő Finy Petráinak, Pásztohy Pankáinak, Vig Balázsainak, Dániel Andrásainak nevezte a pályázatkiíró Aranybulla Könyvtár Alapítvány csapata azokat a gyerekeket, akik díjazottjai lettek az intézmény első meseíró pályázatának. Az eredményeket december 9-én hirdették ki online a könyvtárban, s mint Sohonyai Edit a zsűri részéről elmondta, nagy rátalálás számára minden ilyen értékelés, mert úgy érzi, az innen kikerülők között lehetnek 5-10-15 év múlva a helyi közélet prominensei, kommunikációs szakemberei és írással foglalkozó jelesei. 

Az egyik nagyáruház támogatásával október elején írta ki a könyvtár a pályázatot, tematikai megkötés nélkül, november 15-i meghosszabbított határidővel. Egy kikötés volt: Forray Zsuzsa bábkészítő kedves figurái közül néhánynak (rókának, manónak) feltétlenül szerepelnie kellett a megírt mesében.

Öt fehérvári iskolából 31 mese érkezett be, az igazán aktívak a kisebbek, az 3-4. osztályosok voltak, a 7-8.-asok korcsoportját viszont el kellett törölni (ők talán már nem szívesen írnak meséket, ezek szerint).

S hogy mik a zsűri jó tanácsai? Íme, Sohonyai Edit író javaslatai:

  1. Olyan témát dolgozzunk fel a mesében, amelyet jól ismerünk! 
  2. Ha mégis ragaszkodsz a varázsvilághoz, érdemes a saját környezetet, eseményeket „elvarázsolni”.
  3. Ha karaktert rajzolsz, a környezetedben élő embereket és jellemvonásaikat használd a történet szövésében!

S hogy miről is írtak meséket a diákok? Néhány példa: 

  1. Egy időutazó manócsalád újraértelmezi a múló idő fogalmát, ehhez az erdőben keresnék fel időrokonukat, ám eltévednek. Szerencsére egy rókalány megmutatja nekik a hazavezető utat.
  2. Egy család új városba költözik, az ikergyerekek barátokat keresnek a játszótéren, de anyukájuk nem örül az ismeretleneknek. Hogyan segíthet egy titokzatos fészer és egy varázskönyv új barátokat szerezni?
  3. A megözvegyült király elvehetné feleségül a faluban általános tiszteletnek örvendő leányt, ám annak irigyei határozott lépést tesznek és rókává varázsolják a reménybeli menyasszonyt. A megoldást egy anyóka és annak varázsfőzete hozhatja, amennyiben sikerül megállítani az idő kerekét.
  4. Tilda, a kis rókalány az erdőben a vihar elől menekül, amikor összetalálkozik a Négy évszakkal és fontos tudást kap tőlük.

A legjobb meséket beküldők szuper mesekönyveket kaptak, valamint különdíjként a kedves textilfigurákból is vihettek haza.  

Kép forrása: Facebook

A díjazottak teljes névsorát megtaláljátok a könyvtár közösségi oldalán, az erről készült videóban, amit azért is érdemes végignézni, mert a Zentai utcai Általános Iskola 4/b. osztályosainak köszönhetően egy témába vágó műsor is látható benne, már a karácsony jegyében…