Programkereső

Fehérvárról indult el a Szeretest Projekt

  • 2020.10.21.

Egy csinos és kreatív kétgyermekes fehérvári anya, Czukor-Szabó Anett áll az ötlet mögött: a Szeretest egy érzékenyítő projekt és egyben közösség, amely egymást támogatva, elfogadva mutatja be az emberi test sokszínű szépségét és számol le a „csak a tökéletes elég jó” társadalmi konvenciójával. A projekt hölgyei fiatalok, vagy idősebbek, fehér, vagy fekete bőrűek, de mindannyian bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az elfogadásnak és a lelki egyensúlynak nincs színe.

Czukor-Szabó Anett, Gőbel-Szabó Szandra, Visnyei Barbara, Hajdú Zsófia: ők négyen a Szeretest életre hívói. Anettet régóta ismerem, fehérvári fiatal, mindig frissen, pirossal rúzsozott, hatalmas mosolyú lányból, akire nem lehetett nem odafigyelni a Szabad Színház aktuális produkcióiban, mára kétgyermekes anyuka lett, két tündéri kislányt nevelnek a férjével. Anettet mindig is a város legszebb női közé soroltam, buja bájaival és felszabadultságával, ehhez képest ért meglepetésként, hogy a projekt mögött bizony a saját önkép-elégedetlenségei és bizonytalanságai állnak. Gondoltam, ha egy ilyen csodálatos nőnek problémája van a sokak által irigyelt külsejével, akkor mit szóljanak a kevésbé szerencsések?

Anett egyébként minderről így ír a Szeretest kommunikáló felületén, a projekt Instagram oldalán (noha az Insta, ironikus módon éppen a retusált szépség legnagyobb közvetítője világszerte):

-Olyan nő vagyok, aki 18 éves kora óta tudja,melyik életszakaszában hány kiló volt. Szerintem ez beteges. Hosszú évekig az 50 kilós testet hajtottam, most meg a 60-asnak is örülök. Szépnek sokszor láttam magam, de megfelelő alkatúnak soha, amikor egy „darab” narancsbőröm sem volt, akkor is vékonyabb akartam lenni. Persze a külvilág is lehet ellenség, ha azt akarjuk kihallani belőle, ami visszahúz, pedig igenis sokszor kaptam pozitív visszacsatolást. A testem másfél év alatt két kislánynak adott életet. Striám, repedésem nem lett, ezért legyek hálás, meg, hogy tudok szoptatni, és mindkét szülésem után nekiállhattam hat héttel sportolni. Itt ez a projekt, ami megmutatja, hogy igenis a jelenben akarok élni a testemmel, nem hajtani folyamatosan egy vágyálmot. Nem voltam elégedett 48 kilósan, 52 kilósan, 63 kilósan heti hat edzés mellett sem. Most, amikor nem álltam már mérlegre egy éve, most, amikor már nem tartom fontosnak a kilókat, most legyek végre elégedett és hálás a testemnek - mert, ha nem is minden, de rengeteg dolog még most is szép rajta. Gondoltam egy nagyot és megálmodtam ezt a projektet, hogy halljuk meg egymás szavát, lássuk meg a testek mögött az embert. 

Anett kitűnő partnereket talált a társadalmi kampányhoz, értő szemű fotós, videós segíti a bemutatást, de az igazán megkapó a kezdeményezésben valóban a megannyi történet és sors, amelyet a színes, vagy fekete-fehér, fehérneműs képek láttatnak. Szülések, vagy műtétek, balesetek, túlélt betegségek utáni hegek és vágások, sebek és forradások, fontos dolgokra, dátumokra emlékeztető tetoválások, de leginkább a változás jelei, gödrök és csíkok, ráncok és hurkák, amelyek ugyan az időre emlékeztetnek minket, de arra is: a dolgok elfogadással, magabiztossággal és olykor humorral történő megélése teszi széppé emberi mivoltunkat. A Szeretest kampánylányai maguk közé hívnak mindenkit, aki ma is harcol az elfogadtatással és a saját önbizalomhiányával. A cél egy nagy, támogató közösséget létre hozni és ennek erejével segíteni azokon, akik ennek az útnak egyelőre az elején állnak és naponta küzdenek meg a sztereotípiákkal. Még a márciusi #maradjotthon előtt írtak ki jelentkezést egy olyan fotózásra, amelyen -függetlenül a kortól, identitástól, bőrszíntől, testsúlytól, alkattól – kerestek érdeklődőket, hogy minél szélesebb spektrumon mutathassák meg a női test változatosságában rejlő szépséget. „A valódit, igazit, amellyel minden nő azonosulni tud.” – írják a projekt közösségi oldalán.

Egy fehérneműmárka, a Sloggi, felismerve az üzenet fontosságát, a sorban zajló fotózásokra biztosítja az álomszép öltözékeket, hangulatilag pedig Noémo, a melankolius, szerethető jazz-t éneklő fiatal énekesnő tesz hozzá sokat. A közösen készült promóciós videót nézve valóban úgy érezhetjük: lehet jobb, lehet bal az oldal, a kéz, a vélemény, de mindannyian ugyanabban a cipőben járunk. Testünk van, amely naponta szolgál bennünket és amellyel legfőbb ideje jó barátságot kötnünk.

Fotók forrása: Szeretest Projekt Facebook-oldal, Nordix Fotóstúdió
Videó: Suggah Production