Programkereső

Van kedved XBOX-ozni? Suli után itt találkozzunk!

  • 2016.11.25.

Hogy hol az az itt? Az Árpád Fürdővel szemben, az Új Nemzedék Közösségi Térben.

Csodálatos a helyszín: a Kossuth utca ékességével, az Árpád fürdővel szemben. Tágas, világos, mindenfelé kényelmes babzsák fotelek, egy nagy kivetítő (sport közvetítésekhez), és fiatalos dizájn. Ahogy körbe nézek, mindjárt szemembe ötlik egy tapifal, sokféle színes kézlenyomattal – és rengeteg társasjáték a polcokon, a falak mentén. A könyvtár szó mintájára azonban ez a helyiség egy igazi játéktár – egy elvarázsolt világ kamaszok és fiatal felnőttek számára.

Kiknek ajánljátok ezt a találkozási pontot? – kérdezem Molnár Júlia Flórától, a Közösségi Tér vezetőjétől. 

– Elsősorban 12-29 éves korosztály számára. Nem olyan régen nyitottunk, szeptember 9-étől vagyunk látogathatók.

–  Mi a kínálatotok? Mivel lehet becsalogatni ide az ifjakat?

– Itt minden van, ami egy kamasz és már éppen nem kamasz számára csábító lehet: csocsó, xbox, FIFA, és rengeteg társasjáték: Scrubble, Beugró, és kártyák: UNO, Solo, Aranyásó – és mindezt ingyen használhatják! Már kezdenek beszokni hozzánk a diákok: sokan iskola után jönnek, megpihennek a babzsák fotelekben, és tanulnak a zeneiskola, vagy a következő busz indulása előtt. De olyan is volt már, hogy egy család vagy nagyobb baráti társaság szólt, jönnének társasozni. Nálunk akkora a hely, hogy bőven elférni: 160 m2, és még pincehelyiségünk is van. Ezt ugyan mi hoztuk helyre, takarítottuk ki, de nagyon hangulatos – egy kezdő zenekar próbatermének is alkalmas lehetne. Olyan osztály is akadt, aki a szalagavató táncot gyakorolta nálunk – bár az oszlop útban volt, de megoldották.

–  Komoly szakmai apparátus is rendelkezésetekre áll, ha szükséges…

–  Igen, nálunk lehetőség van pályaorientációs tanácsadásra, jogi, mediátori és konfliktuskezelési, drogprevenciós szaktanácsadásra. De tájékoztatást kaphatnak az érdeklődő fiatalok a vállalkozásokról, és a pályalélektanról, segíthet nekik grafológus vagy mentálhigiénés szakember. De a hatékonyabb tanulás elsajátítására is van módszer, vagy keresünk pszichológust, ha lelki tanácsokra van szükség. Látod ott, a helyiségünk hátsó felében azt a létrát? A galériára lehet feljutni rajta. Itt kialakítottunk egy kis „kabint” – vagyis mindenkitől elszeparálva folyhat itt a tanácsadás. Lehetőség van dietetikussal való egyeztetésre, ha a hozzánk fordulónak súlyproblémái vannak, de kozmetikussal vagy stylisttal is teremthetünk találkozást. Mindösszesen ide kell jönni hozzánk, és szólni: „Figyu, van egy kis problémám…!” Mi pedig azért vagyunk, hogy segítsünk.

–  A múltkor az ablakból táncot is láttam…

- Igen, van gyerekjóga, és hastánc tanfolyamunk is. Illetve egy lelkes anime-csoportunk, 16-28 éves korig, kb. 100-120-an vannak. A kemény mag 40-50 főből áll, és itt tartják a találkozóikat. Ők a japán anime kultúra lelkes hívei, és remekül tudnak játszani, beszélgetni. De itt találkoznak az Alba Sansz Alapítvány fiataljai is – Life Cafe néven – és itt tartják a társasjáték délutánjaikat. Jönnek célirányosan a csocsózók, de vannak, akiknek csak akad egy lyukasórájuk, és beugranak, mert nincs hol eltölteni az idejüket. Jön hozzánk Nagyi az unokájával tanulni, letelepednek az asztal mellé, vagy a múltkor egy idősebb hölgy itt írta meg az előadását. Szeretnénk egy olyan közösségi hely lenni, ahová jó betérni, s amely alkalmat, teret, és lehetőséget biztosít arra, hogy igazi baráti közösségek alakuljanak.

Távozóban még kapok egy gumikesztyűt, melyet Júlia beken kék temperával, és nyomhatok egy ötöst a tapifalra, hogy aztán én is aláírjam a kézlenyomatomat. Mikor kilépek az épületből, összegzem a látottakat: kedves lányok, kellemes meleg, tisztaság, bőséges játék kínálat, tér a beszélgetésekhez, nevetéshez – kell ennél több? Üzenem minden érintettnek: kukkantsatok be bátran!