Programkereső

Anya-lánya balett

  • 2019.06.28.

Mozgás és minőségi idő egyben

A legtöbb kislány fejében megfordul, hogy ő bizony táncolni szeretne, sőt, híres balerina lesz. Irigykedve figyelik a kecses mozdulatokat, és elképzelik, hogy egyszer majd ők is ugyanezt teszik a színpadon, játszi könnyedséggel és persze az elmaradhatatlan tütüben. Ezek az képek ragadták meg a fehérvári születésű Majer Barbarát is, az Anya-Lánya Balett megálmodóját, a Barbarina Balerina Balettiskola vezetőjét.

Barbi 3 évesen Üzbegisztánban kezdte a balettozást, majd Ukrajnában és Moszkvában is tanult. Rengeteg gyakorlás és fellépés után visszatért Magyarországra; táncolt Markó Iván társulatában, tanított a Hang-Szín-Tér Művészeti Gimnáziumban, majd a Vörösmarty Színházban is fellépett. Néhány évnyi bécsi kitérő után pedig végleg hazaköltözött. Kislánya születése után megálmodta az Anya-Lánya Balettet; az álomból azonban több lett, hiszen kidolgozta a módszertanát és le is védette, így jelenleg Magyarországon ő az egyetlen, aki ezzel a módszerrel dolgozik.
“Az ötlet onnan jött, hogy amikor otthon tornáztam, akkor a kislányom mindig odajött, velem együtt mozgott, táncolt.”

Amikor először találkoztam Barbival teljesen lenyűgözött; az egész személyiségéből, megjelenéséből sugárzott valami finom, kedves és szerethető. Minél többet beszélgettünk, annál inkább értettem meg, hogy ez mind a balett.

Persze a táncművészettől nagyon messze állóként nem mehettem el a rögtön felmerülő kérdések mellett. Mindenesetre akárhogy is próbálkoztam, Barbi kedves mosollyal az arcán újra és újra megnyugtatott, hogy a balett mindenki számára elérhető, nincsenek előfeltételek (persze ha valaki táncművész szeretne lenni, az már más lapra tartozik). Ahogy meséli, a legtöbb anyuka úgy kezdi a beszélgetést, hogy ő bizony nem igazán balerina alkat; de Barbi szerint nem is kell. Azt mondja, a lényeg, hogy szeressen mozogni, szeresse a testét, illetve akarjon egy különleges dolgot elsajátítani a gyermekével, hiszen ez egy fantasztikus kapocs lehet anya és lánya között. 
A gyerekek részéről szerencsére még nincsenek jelen ezek a félelmek; szeretnek mozogni és persze az anyukájukkal lenni, itt pedig mindez meg is tud valósulni. 
A tematikát tekintve Barbi azt vallja, hogy a klasszikus balett alapjait mindenkinek el kell sajátítania, de utána úgy csempészi be az újabb és újabb elemeket az órákba, hogy szinte észre sem veszik az egyre nehezebb feladatokat, hiszen, ahogy fogalmaz, addigra már a test és a lélek is hozzászokik. 

És hogy mit ad a balett? Megtanít egy bizonyos etikettre amellett, hogy a testet gyönyörűen formálja, kitartásra ösztönöz, tartással, önbizalommal ruházza fel a kislányokat - részletezi Barbi, hozzátéve, hogy az órákon emellett a balett szeretetére próbálja nevelni őket. Amennyiben az Anya-Lánya Balettet választják, az anyukák esetében is szemmel látható a változás: rögtön látványos az eredmény, széppé varázsol, és nem utolsó sorban kikapcsolja őket.

Barbi jelenleg Székesfehérváron, Velencén és Diósdon tart órákat, illetve augusztus 12-16-ig egyhetes nyári kurzusra várja a kezdőket és gyakorlottabbakat egyaránt Velencén. A kurzus végén, és Velence születésnapján is aztán színpadon mutathatják be tudásukat a kis balerinák.

Barbi az anya-lánya koncepciót továbbgondolva gyönyörű ruhákat álmodott meg; az álomból tervezés, majd kivitelezés lett. “Tüll nélkül nálam nincs ruha” - mondja nevetve, hozzátéve, hogy a romantikus, balerinás, hercegnős ruhákban szíve-lelke benne van. Azt is megsúgta, hogy már készül a karácsonyi kollekció, amelyben - stílusosan - a Diótörő színei lesznek a hangsúlyosak.

“A mai napig amikor felveszek egy tütüt, én nagyon messze járok a múltamban, ismét Moszkvában vagyok, és éppen a Diótörőből Mását adom elő… ezt az érzést próbálom átadni a gyerekeknek.”

Képek és videók