Programkereső

Tízszeres Guinness-rekorderért őrültek meg a héten a fehérvári diákok

  • 2018.02.08.

László Gyulát az elmúlt hónapokban-hetekben többször mutatta a tévé. Ő az a huszonévei végét taposó labdazsonglőr Hajdúhadházról, akinek különös tehetségére és ehhez mérten egyben érthetetlen nyomorára az egyik tévécsatorna hívta fel riportban a figyelmet. Az eddig tíz labdás és egyéb Guinness-rekordot felállított Gyula e héten Székesfehérváron vendégeskedett egy család meghívására és így módja volt bemutatkozni több helyi oktatási intézményben is. Azt hiszem, túlzás nélkül állítható, hogy rocksztárok is megirigyelhették volna azt a lelkesedést és ovációt, amellyel a gyerekek fogadták mindenhol.

 Csupasz falak között él, a sarokba dobott matracon takarózik egy hajdúsági településen László Gyula sokszoros magyar Guinnes-rekorder, mert a lassan rendben hozott házat is szétlopták alóla az elmúlt években. A fiatalember képességeiről és nyomoráról beszámolt már a sajtó, sokan támogatják is élelmiszer-adománnyal, így tettek  például a fehérvári Tóvárosi és Munkácsy Mihály általános iskolák diákjai, akik rengeteg zacskónyi tartós élelmiszert gyűjtöttek össze az iskolákba bemutatót tartani érkezett Gyulának. A nagy ovációval fogadott labdazsenit egy munkácsys diák családja invitálta meg Székesfehérvárra. Mondhatni, „csak úgy”, önzetlenül, barátságból – s hogy minél többen láthassák, mennyire mestere a futballnak Gyula és milyen erős példát tud adni a gyerekeknek, akik maguk is szívesen lépnének pályára a közeljövőben valamilyen csapatmezben, hogy felnőttként szívvel-lélekkel rúghassák a bőrt. Gyulát az iskolákból alig akarták elengedni, jókora gyerekcsapatok álltak lelkesen sorba autogramért, ki az emlékkönyvébe, ki a rajzfüzetébe íratott alá, de voltak, akik saját rajzzal kedveskedtek Gyulának. A vékonydongájú, de higanymozgású hajdúsági srác pedig a tőle megszokott szerény kedvességgel reagált a gyerekek figyelmére – akit tudott, kihívott a közönségből zsonglőrkisinasnak, de trükköket is igyekezett a rendelkezésre álló rövid időben átadni a gyerekeknek. Kitűnően megérteti magát ezzel a korosztállyal, szívesen segített a labdakezelés szeretetét mindenkinek, legyen az szemüveges, hosszú copfos leányzó, vagy az iskola hírhedett, vagány focistája.

Gyulának szívproblémái vannak, munkája nincs, Nyíregyháza közterületein szokott egy kis pénzt gyűjteni a járókelőktől. Aki csak látja, egyöntetűen kijelenti, érthetetlen, miért nem a magyar válogatott közelében zsonglőrködik a fiú. Gyulának magyar focipéldaképe van, a Palermoban futballozó Balogh Norbert, aki szintén a sporttal tört ki a mélyszegénységből.

Gyula egyik rekordja még a 24 órás freestyleozás kerékpáron, de az igazi lételeme mégiscsak a labda… És ezt mások is megérzik: a tornatermekben a héten tartott zenés zsonglőrbemutatója közben néha akkora hujjongás tört ki a gyerekekből, mintha világhírű rockzenekar koncertjén lennének. Gyulával a héten még pénteken lehet találkozni, reggel visszamegy a Munkácsy iskolába aláírni, délelőtt pedig a Teleki Gimnáziumban mutatja meg tudományát és népszerűsíti a labdasportot a diákok előtt.