Programkereső

SPANYOL EST

Ingyenes


Szenvedélyes táncok, tüzes ritmusok, spanyol tájak és tradíciók

Október 5-én, pénteken a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében egyetlen izgalmas témának szentelik az egész délutánt, sőt az estét is: a spanyol kultúráról lesz szó – sokféle megvilágításban. A program kapcsolódik ahhoz a spanyol szakkörhöz, ami néhány hónapja a könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtárában indult, és időről-időre neves előadók tartottak előadást a spanyol kultúra, földrajz és történelem egy-egy szeletéről. Az október 5-i spanyol est azonban olyan sokszínűnek ígérkezik, hogy a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthat: ezért rendezik meg nagyobb térben, az Olvasóteremben.   Az est látványos flamenco bemutatóval veszi kezdetét. A székesfehérvári Duende Tánccsoport előadásából kiderül, hogy az érzelmek széles skáláját képes kifejezni a flamenco, az énekkel, hangszeres kísérettel előadott tüzes, szenvedélyes tánc, amelyhez a cipők ritmikus kopogása is társul.  Demeter Zsófia történész többször járt már Spanyolországban, amely iránt történészként is érdeklődik – korábban a szakkörben a spanyol gyarmatosításról adott érdekes összefoglalót. Ezúttal azonban -- a flamenco bemutató után -- arról mesél vetített képekkel kísért előadásában, hogy turistaként miféle tapasztalatokat gyűjtött, mik azok a helyek, fontos látnivalók, amelyek lenyűgözték Spanyolországot járva.  Egy országot akkor ismerhetünk meg igazán, ha tudjuk, miféle szokások, tradíciók határozzák meg az ott élő emberek életét: a hagyományokról Faix Dóra  az ELTE spanyol tanszékének tanára beszél, aki korábban nagy sikert aratott a szakkörben interaktív előadásával. Akkor az is kiderült, hogy Faix Dóra még gyerekként néhány esztendőt Kubában töltött a szüleivel, ekkor tanulta meg a spanyol nyelvet. A vonzódás a latin népekhez, a kultúrájukhoz később is megmaradt, az egyetemen végül spanyol-francia szakon végzett. Spanyolország meglehetősen sok autonóm közösségre oszlik, így aztán régiónként más és más hagyományok a meghatározóak.  Az előadásban arról is szó lesz, mik a jellegzetes tradíciók Spanyolország különféle vidékein Andalúziától Katalóniáig.

 Spanyolország, no és azon belül is Katalónia különösen büszke híres építészére, Antonio Gaudira, aki egészen egyedi stílust teremtett. A spanyol modernizmus legnagyobb képviselőjét Szűcs Erzsébet művészettörténész mutatja be. Kiderül, mi jellemző egyedi stílusára, miként forrt össze a neve Barcelonáéval, hiszen a katalán fővárosban mindenütt érezhető a jelenléte.  A neogótikus Sagrada Família Európa legfurcsább temploma, és Barcelona jelképévé vált. Ez a katedrális Gaudi élete főműve lett, annak ellenére, hogy  a munkálatok még ma is tartanak.

 Az esten jellegzetes spanyol ételekből kóstolhat a közönség: egy kis gazpacho, egy-egy falat jellegzetes kolbászféle, sajtok és churros (finom édes fánk) is szerepel a kínálatban. Na és kortyolhatunk egy kis sangriát: az alacsony alkoholtartalmú, jellegzetes spanyol ital afféle „borpuncs” – a felnőttek üdítője.   A programot a Los Andinos koncertje zárja. A sokszínű andoki kultúrában ugyanis megmaradt az őslakosság kultúrája, népzenéje, ám emellett a spanyol hódítók is hatással voltak erre a kultúrára. Az Európában használt hangszereket is használják tehát az andoki muzsikusok, így a Los Andinos együttes is.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.