Programkereső

Lakatos György fagottművész ismeretterjesztő előadása

Ingyenes


Mese a hangokról, nem fásultan

Lakatos György és tanítványai

 

Egy kivételes zenész, nagyszerű ember lesz könyvtárunk vendége, június 29-én, 18 órakor. Lakatos György, a neves  fagottművész, a híres jótékonysági rendezvény, a kalocsai Kék Madár Fesztivál szervezője az Olvasóteremben ismeretterjesztő előadást tart, Fából faragott: mese a hangokról -- fás zenék, nem fásultan címmel. Közreműködnek tanítványai, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fagott tanszakos hallgatói.

Gyerekként zongorázott, gitározott, furulyázott, fagottozott, de ezeken kívül is sok minden érdekelte, a csillagászattól kezdve a teknőstartáson át a kosárlabdáig. Mindenből kitűnő volt, annak ellenére, hogy -- saját bevallása szerint -- nagy energiát nem fektetett semmibe. Egészen addig, míg 16 évesen eldöntötte, hogy a fagottot választja. Attól kezdve Lakatos György mindent elkövetett, hogy a legjobb legyen. Ebben gimnazista korában mestere, ifj. Hara László segítette. Előbb tanárképzőre járt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett. Pályakezdőként, 1988-ban megnyerte a Magyar Rádió fagottversenyét, ezt követően pedig rengeteg kortárs zenét kezdett játszani, és sorra kapta a meghívásokat.

Rendkívüli karriert futott be: a világ nagyon kevés ismert fagottos szólistáinak egyikévé vált. Vallja, a művészet nem hangszerfüggő. Egyik interjújában azt mondta: „Egész életemet annak szenteltem, hogy bebizonyítsam: bármelyik hangszerrel ki lehet állni - akár egyedül is -, és egy egész estén át lekötni a hallgató figyelmét.” A fagottrepertoár meglehetősen szűk, Lakatos György természetesen számtalan átiratot ad elő. De arról is ismertté vált, hogy miközben világszerte híres előadótermekben koncertezik, ha ideje engedi, itthon kisebb településekre, sőt, iskolákba is elmegy, hogy a muzsikát, a komolyzenét népszerűsítse. Előadást tart, közben beszélget a közönséggel, igazi élménnyé varázsolja a találkozást a művészettel.

Lakatos György hívta életre a kalocsai Kék Madár Fesztivált, melyen minden évben valamilyen jótékony cél érdekében az ország vezető művészei, honoráriumukról lemondva lépnek fel. Igazi örömzenélés folyik, a fesztiválon remek a hangulat  és elsőrendű produkciók születnek. A bevételből pedig beteg gyerekek gyógyulását segítik.

Lakatos György egy súlyos baleset után találta ki, hogy zenésztársaival együtt ő maga is sokat tehet a beteg gyerekekért. A rettenetes baleset még a 80-as években érte. Az Aquincum Fúvösötössel Spanyolországban szerepelt, amikor zenésztársaival együtt rosszkor volt rossz helyen. „Fél évig ápoltak Spanyolországban. Amikor már szállítható állapotban voltam, hazaszállítottak. 22 műtét, három és fél év kórház. Az utolsó évben, amikor már tolókocsiban ülhettem, elkezdtem újra gyakorolni. Föl kellett építeni magam.”– mesélte egy interjúban. Ezután nyerte meg a Magyar Rádió fagottversenyét, és lett világhírű muzsikus. És tegyük hozzá, olyan ember, aki másoknak is segít a gyógyulásban.

Székesfehérvári előadásán, könyvtárunkban mesél a zenéről, a művekről, de persze, tanítványaival együtt megmutatja azt is, miféle élményt nyújthat a muzsika – fagotton.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.