Programkereső

Birkás István emlékkiállítása

Ingyenes
Birkás István (1947–2018) dunaújvárosi festőművész emlékkiállítása a Pelikán Galériában. Látogatható szeptember 21-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig.

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága tisztelettel meghívja önt, családját és barátait
Birkás István (1947–2018) dunaújvárosi festőművész emlékkiállítására a Pelikán Galériába.
A Munkácsy-díjas művész tárlatát Kertész László művészettörténész nyitja meg 2018. augusztus 17-én, pénteken 18 órakor.
Közreműködik Cserta Balázs tárogatón.
Látogatható szeptember 21-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig.
A belépés díjtalan!

Birkás István Kunmadarason született. Ötéves volt, amikor szüleivel – a kitelepítés elől szökve – Dunaújvárosba költözött.
A budapesti „kisképzőbe” járt középiskolába, majd 1966 és 1969 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult.
1969-ben költözött vissza Dunaújvárosba, ahol haláláig élt.
1973–75-ig Derkovits-ösztöndíjas, 1997-ben és 2007-ben a Pollock-Krasner Alapítvány ösztöndíjasa volt. 2004-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott.
Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatták be munkáit, köztük 1981-ben és 1998-ban szerepelt önálló tárlattal a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.
Alkotói munkássága mellett kiemelkedő Dunaújvárosban végzett művészetszervező tevékenysége.

 

Birkás István 2018. január 21-én halt meg, hetvenéves volt.
A viszonylag kis területen megrendezendő emlékkiállításnak természetesen nem lehet célja egy fél évszázadnyi életmű bemutatása, mégis az 1970-es évekből meglévő két festménnyel kezdődően minden évtizedből bemutat alkotásokat, felidéz korszakokat a negyvenhárom alkotást felvonultató tárlat. A műfaji és technikai, anyaghasználatbeli sokszínűség jellemző az alkotóra, így a kiállításra is. A szobrászi gondolkozásra négy, fából készült kisplasztika és két dobozmunka utal csupán, felvillantva ezekben a műfajokban való munkálkodását.
A háromosztatú kiállítótérben az alkotások időrendi elrendezésben szerepelnek.
A válogatás a művész halálakor a műteremben lévő tárgyakból,a szűkebben vett hagyatékból készült. Így természetes, hogy az utolsó évtizedben készült alkotások vannak számbeli többségben.
Az életmű kiemelkedő értékű alkotásai az úgynevezett Idő- vagy Fal-képek. Ebből egy szép darabot a Szent István Király Múzeum is birtokol (Öreg fal), amely a tárlaton is szerepel. Ezzel rokonítható alkotás a 2010-ben készült Nagy szekrény című mű, így a két hetvenes évekbeli színgazdag expresszív festmény mellett ez a két mű a kiállítás meghatározó, fő látványeleme.
Az utóbbi évtizedben a művész kulcsi kertjében készült színes alkotások közül is több kerül a kiállítóterem falaira.
A hetvenes-nyolcvanas években Székesfehérvár és Dunaújváros képzőművészeti élete szorosan összekapcsolódott, így sok művésztárs és régi kiállításlátogató emlékezhet az alkotóra és róhatja le tiszteletét. A kiállításon egy rövid dokumentumfilm (3'26") vetítésével is felidézzük a festőművész alakját.
A tárlaton bemutatott alkotások közül vásárlásra is mód nyílik az örökösöktől.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Székesfehérvár.hu cikk

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.