Programkereső

Filo-Café: Élet-Cél-Ok

Ingyenes
Az emberiség történetét végigkísérő „nagy kérdések” egyike, hogy vajon céllal születünk-e a Földre, vagy megjelenésünk ebben a világban pusztán a véletlen műve?

Életünk meghatározó eseményei mögött „titokzatos szándék” húzódik-e meg, vagy teljes a döntési szabadságunk céljaink kiválasztása terén?

Ha céllal születtünk, miként ismerhetjük fel a valódi, nekünk rendelt feladatunkat? S ha felismertük, vajon képesek vagyunk-e elfogadni és felvállalni, iránytűként tekinteni rá? Alá tudjuk-e rendelni hétköznapi életünk elemeit egy magasabb célnak, ha úgy érezzük, hogy annak megvalósítására születtünk?

Vagy lehet, hogy szó sincs semmi ilyesmiről? Elképzelhető-e, hogy céljainkat valóban teljes szabadsággal választhatjuk meg önmagunk számára? S ha igen, milyen belső vagy külső motivációink játszhatnak szerepet ebben? Vagy ez is csak egy „hiú ábránd”, és legyinthetünk is, hogy teljesen mindegy, hiszen környezetünk születésünk pillanatától kezdve befolyásol, determinál minket már a céljaink elgondolásában, megfogalmazásában is?

Létezik-e lényegi különbség vágy és cél között, vagy a két fogalom közötti szoros kapcsolat szükségszerű? Mit várunk attól, ha egy célunkat sikerül végül elérnünk? Boldogulást? Boldogságot? Kielégülést a vágyaink terén? Ennyi lenne csupán, ennyire „egyszerű” lenne az egész?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel fogunk foglalkozni következő Filo-Café alkalmunkon, amire ezúttal is szeretettel várunk minden kedves régi és új érdeklődőt, kérdésekkel, vagy éppen válaszokkal érkező beszélgetőtársat.

 

Mi is az a Filo-Café? https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772
 
Üdvözlettel: A Filo-Café csapata

Előadó:Károlyi Györgyné

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Várkörút 21.