Programkereső

Kentaur: Art – Design – Rock&roll

Ingyenes
A Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, Erkel László Kentaur alkotásaiból nyílik kiállítás április 14-én, pénteken 18 órakor a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. A nemzetközi hírű művész tárlata május 12-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Festő, grafikus, díszlet- és jelmeztervező, rockzenész – a magyar nemzeti operát megteremtő Erkel Ferenc leszármazottja, Erkel László Kentaur igazi polihisztor-művész. Festészetet a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult. A nyolcvanas évektől képei rendszeresen szerepelnek egyéni és csoportos kiállításokon. Festészeti tanulmányaival párhuzamosan a Satöbbi zenekar énekes-dalszerzője volt, majd – már szólóénekesként, Kentaur néven – több lemezt is készített, amelyeknek videói klipjeit maga írta és rendezte, a lemezek borítóit, a koncertek látványvilágát és jelmezeit is maga tervezte. A 80-as évek végétől fogva olyan színpadi produkciókat hozott létre, amelyekben a tánc, a film, a színház és multimédia adta lehetőségeket is felhasználva, akkor még műfajteremtőnek számító összművészeti rock előadások születtek.

Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott: mostanra a díszlet- és jelmeztervezést tekinti elsődleges szakmájának, minden más tevékenysége ehhez kapcsolódik. Színházi pályafutását grafikusként kezdte, a nyolcvanas évek végén plakátokat és új reklámarculatot tervezett több budapesti színháznak, köztük a Vígszínháznak. Első sikere díszlettervezőként az Eszenyi Enikő rendezte nagy sikerű Leonce és Léna című előadásban volt. A kilencvenes években dolgozott az összes jelentősebb magyar és közép-európai prózai színháznak, de a színházba járó közönség jól ismeri a musicalekhez (West Side Story, Az Operaház fantomja, Vámpírok bálja, Sakk, We Will Rock You), operákhoz (Mester és Margarita, Traviata, Pillangókisasszony) készített munkáit, illetve olyan televíziós showműsorokhoz tervezett díszleteit, mint például a Friderikusz-show.  A 90-es években Kentaur volt az első hazai színpadtervező, aki interaktív, élő videó technikákat alkalmazott a színpadon.

Nemzetközi színházi tervezői karrierje 1995-ben kezdődött, amikor a híres brit producer, Cameron Mackinthos – látva a szegedi Miss Saigon előadást – megbízta világsikerű zenei produkcióinak (Miss Saigon, Az Operaház fantomja, Oliver) újratervezésével. Azóta a világ számos országában, Európában és a tengertúlon is megismerték a nevét, munkáinak különlegességét. Kentaur állandó díszlettervezője Andrew Lloyd Webber és Claude Michel Schönberg musicaljei magyar non-replica produkcióinak. Az itthon Roman Polanski rendezésében színpadra állított, Vámpírok bálja előadást Kentaur jelmezeivel és díszletével láthatta a közönség többek között Bécsben, Antwerpenben és Szentpéterváron.  A 2018-ban bemutatott magyar We Will Rock You előadás tervezése alapján felkérést kapott a Queentől, hogy az angliai és a német turné, illetve a most nyáron nyitó Westend előadás jelmezeit is megtervezze.

Színházi munkáját több díjjal is elismerték: 2007-ben Jászai Mari-díjat, 2013-ban érdemes művész címet kapott, 2014-ben Hevesi Sándor-díjat vehetett át.

Kentaur kiállítása április 14-én, pénteken 18 órakor nyílik az SZKKK Fürdő sori épületében. A megnyitón egy-egy dal erejéig musicalslágerekkel közreműködik két népszerű művész, Sári Éva és Egyházi Géza. A tárlat május 12-ig tekinthető meg, a belépés ingyenes.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.