Programkereső

22. Kortárs Művészeti Fesztivál

Ingyenes
05.19.
péntek
Tánc és zene több műfajban, irodalom és könyvek, gasztroszínház, kiállítás és dizájnvásár, graffiti és tetoválás, talkshow és fényfestés – bár a tavalyinál rövidebb lesz, de változatos, tartalmas programkínálat várja a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 19. és 21. között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján.

 16.30  Alba Regia Táncegyüttes – ízelítő a Mesenép című előadásból

A családi előadás tanítómesék gyűjteménye, hol a méltó jutalom, hol a büntetés az igazságosság tükrében kerül mérlegre, s a döntő szó a közönségé. Az együttes egyestés táncprodukciója a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretné népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat, külön figyelmet fordítva a különböző generációk megszólítására felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztályban. A Kortárs Művészeti Fesztivál Közönsége ebből kap ízelítőt a fesztivál nyitányaként.

16.40  Art Overdose – bemutatkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói, kiállításmegnyitó az SZKKK aulájában

17.00  A  fesztivál és a Székesfehérvári Művészek Társasága Közös helyünk című szabadtéri kiállításának megnyitója a Csónakázó-tó partján

17.10  A Corpus Rézfúvós Kvintett műsora a sétányon

A Corpus Rézfúvós Kvintettet, első önálló kisegyüttesét 1995-ben alapította meg Hámori János jazz-trombita előadóművész, a Kodolányi János Főiskola művésztanára. A mai napig koncertező együttessel 1996-ban első díjat nyert az Országos Kamarazenei. A zenekar folyamatosan jelen van a város zenei életében, a városi rendezvények, többek között a Székesfehérvári Királyi Napok vagy a Fehérvári Advent szereplőjeként. A reneszánsztól a kortárs zenéig sokféle muzsikát játszanak, az opera, a dzsessz, a musical, a filmzene is helyet kap műsoraikban, amelyeket a közönség minden alkalommal örömmel fogad. A zenei átiratokat jórészt maguk írják. Az együttes tagjai: Hámori János (trombita), Buzga Bence (trombita), Acsai Gábor (kürt), Györök Máté (harsona), Sánta Martin (tuba).

17.40  „A 2010-es évfolyam” – Talkshow a tóparton az Ivan & the Parazollal és vendégeikkel

A 2010-es évfolyam beszélgetése egy olyan baráti találkozó, ahol azok a zenekarok jönnek össze, akik egy évfolyamba jártak volna egy nemlétező hippi/rock vagy csak simán pop egyetemen. Az Ivan & The Parazol tagjai – Balla Máté és Vitáris Iván – kortársaikkal beszélgetnek a „régen minden jobb volt”-on túlmutatva. Közös inspirációk, helyek ahonnan indultak, kedvenc dalok egymástól dalok – és egyáltalán: mi változott azóta, hogy felnőtt az évfolyam. Elégedettek? Nagyképűek lettek? Befutottak? Minden kiderül az évfolyamtalálkozón, a Csónakázó-tó partján! Vendégek: Schoblocher Barbara és Kemény Zsófi.

18.30  Hírös Gasztroszínház – Wine Tourist

Mesteri improvizáció, a pillanat művészete – ezt ígéri a Gasztroszínház, amelynek előadása közvetlen a nézők asztalai előtt játszódik, olykor a nézők között, akiket a színészek időnként meg is szólítanak. Adott két kiváló színész, és egy zenész, akik mindannyian a rögtönzés mesterei – ők köszöntik és avatják be a nézőket a játékba, amelynek fontos alkotórésze lesz a bor. A tíz éve alapított móri Brigád fiatal borászainak legjobb borait ismerheti és ízlelheti meg a közönség az esten. A kóstoló egy pontján aztán a színészek veszik vissza a stafétát, akik a nézőktől kapott információk – munkahelyi dolgok, közélet, párkapcsolat, család, bármi, ami aktuálisan érdekli a jelenlévőket – által újabb és újabb szituációkba kerülnek. A finom borok mellett a rögtönzés élményét is átélheti, aki eljön a tóparti gasztroszínházba.

20.00  A Szirtes Folk Band koncertje

A zenekar kiváló muzsikusai a magyar könnyű-, jazz- és világzenei élet meghatározó alakjai, ezért ebben a fúziós zenei világban a hallgatók mellett a zenekari tagok is nagy örömmel lubickolnak. A kirobbanó energiával megszólaló formáció a tüzes, lendületes, sokszor balkáni lüktetéseket megelevenítő, szívbemarkoló, népzenei elemeket ötvözi a beatbox popzenei hatásával, és a jazz végtelen szabadságával, improvizatív vonulatával. Zenéjük igazi kortárs művészet, miután minden gondolat, minden hang egyenesen és őszintén fakad, sokszor ott, a befogadók füle hallatára! Persze mindezt egy élet előzi meg, csillapíthatatlan hittel a zene emberjobbító hatása és a versek igazsága felé fordulva. A zene vagy ébresztő vagy nyugtató , vagy simogató vagy felkavaró – de ma, most érezzük, most történik. A zenekar műsorán Szirtes Edina darabjai szerepelnek, amelyek leggyakrabban megzenésített versek – Pilinszky János, József Attila, Radnóti Miklós, Szabó T. Anna, Lackfi János és mások művei mellett magyar népdalszövegek is hallhatók. A zenekar tagjai: Szirtes Edina „Mókus” – ének, hegedű, Bede Péter – szaxofon, Cserta Balázs – fúvós hangszerek, Hámori Máté – gitár, Papesch Péter –basszusgitár, Födő Sándor – ütőhangszerek, Fekete János „Jammal” – beatbox.

 

Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.

 

Kapcsolódó mai programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – A Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 19., péntek 19.00 Verslábak – Petőfi a folklórban – az Alba Regia Táncegyüttes előadása (Táncház)

Május 19., péntek 20.00 Csillagsétány – a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló „járdacsillagászati” akciója (SZKKK előtti sétány)

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.20.
szombat
Tánc és zene több műfajban, irodalom és könyvek, gasztroszínház, kiállítás és dizájnvásár, graffiti és tetoválás, talkshow és fényfestés – bár a tavalyinál rövidebb lesz, de változatos, tartalmas programkínálat várja a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 19. és 21. között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján.

Egész nap: Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társasága című szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

14.00–22.00  Art Overdose – A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tárlata a kiállítótermekben

15.00  Lake Lounge dj Zölddel

A MéhKasAula Lake Lounge programja 2009-ben indult, a mostani már a 13. lesz a sorban. A tóparti ücsörgés, beszélgetés élményét, az esti hangulatot nyugodt, a beszélgetéshez illő hangerejű zenével kíséri a városban jól ismert dj Zöld,  aki a zeneileg ide illő stílusok  – lounge, easy listening, nu jazz, szoft elektro, deep house, ambient, dub – gyöngyszemeiből válogat Csónakázó-tó partjára érkező közönségnek.

17.00 Szeszély (részlet) – a Székesfehérvári Balett Színház előadása

A Székesfehérvári Balett Színház egyik legfőbb célkitűzése, küldetése a kortárs balett tánckultúrájának meghonosítása, a műfaj megismertetése és megszerettetése az ország számos pontján. A fesztiválon a Whim (Szeszély) című darabját mutatják be. Alexander Ekman 2006 nyarán, a barcelonai IT Dansa közreműködésével alkotta meg a „Szeszély” című darabot. A humorral telített mű emberekről szól, akik szakadatlan küzdenek a beilleszkedéssel és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Hogyan próbáljuk fenntartani ép elménk látszatát még akkor is, amikor legbelül az őrület kerülget bennünket… A mű egésze a való életből vett, változatos szituációkat mutat be. Valójában a néző nem tudja eldönteni, nevetnie kellene-e vagy sem. Humoros, de nem igazán vicces… Szomorkás, mégsem annyira szomorú. Élvezetes, ám mégsem annyira kellemes. Szereplők: Boglárka Kovalszki, Chiara Malavasi, Cristina Porres Mormeneo, Eva González Buendía, Nina Sninská, Fernando Gabriel Luis Luis, Francesco Vitale Farris, Jelle-Johannes Hendrix, Koh Yoshitake, Valerio Zaffalon.

17.20 Szőcs Henrik zongorakoncertje

Szőcs Henrik a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2019-ben. Az ifjú muzsikus játékát tavaly nyáron az Aranybulla Művészeti Napokon élvezhette a közönség – a Kortárs Művészeti Fesztivál programjában a fiatal zongorista a komolyzene világába kalauzolja a hallgatóságot május 20-án, szombaton este 17.20 órakor.

18.00 Kalmus Felicián koncertje

Kalmus Felicián műsorában a legnagyobb klasszikusok mellett filmzenék, népdalok és saját szerzeményei szólalnak meg – a csellista május 20-án, szombaton este hat órától koncertezik a Csónakázó-tó partján. Játsszon bármit, az magán hordozza egyedi, senkivel össze nem téveszthető stílusát, zenei sármja játszi könnyedséggel nyitja meg a hallgatók szívét a komolyzene irányába. Otthonosan kombinálja a szimfonikus hangzást és az elektronikus zenei elemeket, de amikor egy dal úgy kívánja, saját csellójátékát többszörözi meg. 2018 nyarán Great GreatGrandma címmel jelent meg első önálló albuma, melyen mindenki által ismert népdal motívumokból ihletet merítve készítette el saját bátor és korszerű feldolgozásait. Az album mottója: Ükanyám dalai az én világomban. 2019-ben a keringők és etűdök világába kalauzolja a hallgatót No2 című lemezének dalain keresztül: a tizenegy dal mind saját szerzemény, Felicián zenei világának, sokszínűségének izgalmas lenyomata. Múlt és jelen, műfajok és stílusok olyan harmóniában fonódnak össze játékában, hogy a varázslat még hosszú ideig elkíséri a hallgatóját.

19.00 Subtones koncert

Korszerű, modern, könnyedén elegáns jazzfunk formabontó megoldásokkal és kiemelkedő hangszeres játékkal – ez a Subtones. Magyarország legfrissebb jazz-pop szupergroupja május 20-án, szombaton este héttől játszik a Csónakázó-tó partján. A 2019-ben alapított zenekar különleges felállásának köszönhetően eddig is a groove-hallgató fenegyerekek mekkája volt, de az utóbbi időben új színeket is felvettek a palettájukra: a két kiváló énekesnő, Jónás Vera és Kiss Flóra a dalok és a vokális zene irányába tereli a zenekart. A szintén nagyszerű hangszeresek, Benkő Dávid (billentyű), Csízi László (dob), Csókás Zsolt (gitár) és Fonay Tibor (basszusgitár) összeszokott funk-jazz lávaként olvasztja magába az újonc tagokat és a legkülönbözőbb zenei világokat, teret adva szikár dalformáknak és az improvizációknak egyaránt. A 2020-ban megjelent Octopus című lemezükön is a legkülönbözőbb zenei világok olvadnak egybe, egységes és karakteres hangzásvilágot alkotva. Az album – amelyet élőben is zajos sikerrel mutatnak be a koncerteken – hamar az értő fülek és a zeneszeretők kedvencévé vált. A zenekar szlogenje: „Jobban bólogatsz, mint valaha!” (Fotó: Dancs Enikő Bianka)

20.10 Hien a tóparton

Légies vokálok, friss textúrák és minimalista alapok – Hien eklektikus zenei identitását sok különböző hangzásvilág befolyásolta, az elektronikától a soulon át a keleti stílusokig. A vietnámi-magyar származású énekesnő 15 évesen kezdte zenei pályafutását. Kiadott két pop albumot, fellépett Kim szerepében a Miss Saigon musicalben, és több koncertet is adott európai, ázsiai és amerikai nagyvárosokban. Hien karrierje során elnyerte a Glamour „Az év nője” díját és a Viva Comet díjat is. „Bloom” című albuma 2021-ben egy kreatív utazás végeredményeként jelent meg, bemutatva életét vietnámi-magyar bevándorló fiatalként, aki Magyarországról az Egyesült Államokba költözött egy új kezdet reményében, mindeközben megújítva művészi identitását. A a projektet a „New Your Foundation for the Arts” és a „Made in NY” segítette a „NYC Womens’s Found” támogatásán keresztül.


Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján
 
Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.


Kapcsolódó mai programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – A Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 20., szombat 18.00 Keksz napló – Tóth Csaba kiállítása (Museum Café)

Május 20., szombat 21.00 órától Paraba Est – zenés-táncos mulatság (Fezen Klub)

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.21.
vasárnap
Tánc és zene több műfajban, irodalom és könyvek, gasztroszínház, kiállítás és dizájnvásár, graffiti és tetoválás, talkshow és fényfestés – bár a tavalyinál rövidebb lesz, de változatos, tartalmas programkínálat várja a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 19. és 21. között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján.

Egész nap: Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társasága című szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

12.00 Dizájnvásár a tóparton

14.00–22.00  Art Overdose – A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tárlata a kiállítótermekben

15.00 Dj Lenny Lenoks

Dj Lenny Lenoks, azaz Kiss Lénárd több mint két évtizede kezdett a dj-zéssel foglalkozni. Ízlése igen szerteágazó: house, techno, breakbeat, progressive, disco, nu disco, down- és midtempo house – rengeteg stílust játszott az elmúlt évek alatt. Ezen irányzatok keveréke nem tűnt el nyomtalanul; szettjei során számos hangulat tűnik fel, fellépései sosem unalmasak. Napjainkban leginkább az indie, melodic techno, afro house és a deep house stílusokból építkezik, de kedveli a keleti és törzsi hangulatot is. Ezeket a melegebb hangzásokat igyekszik keverni a hidegebb elektronikusokkal, megteremtve köztük az egyensúlyt, a változatosságot és az izgalmat. A fesztiválon ezúttal régebbi szerelmének hódolhat, és ismét előveheti disco, funk, és slow house lemezeit.

15.00 Tattoo prompt – látványtetoválás

17.00 Graffiti prompt – Ozsváth Gergely „Mentha” fest a parton

Ozsváth Gergely, vagy ahogy ismerősebben hangzik, Mentha két évtizede a Hősök rapcsapat oszlopos tagja. Bár a zenéléssel vált országosan ismertté, kreativitása nem állt meg itt: aki követi Menthát, az tudja, hogy a zenélésen kívül más művészeti területek is érdeklik. Például a fotózás, amelyhez az egyik legfőbb témát a turisták számára tiltott, különleges helyszínek felfedezése, az urbex világa adja. Emellett a street art is közel áll a rapper szívéhez. Először egy videoklippben, 1994-ben figyelt fel a graffitikre, akkor döntötte  el, hogy szeretne komolyabban megismerkedni az utcai művészet e formájával, amelynek az évek során elismert alkotója lett.  Jó önkifejezési módnak tartja a graffitit a hiphop kultúrában, de csak akkor, ha művészi értéket  képvisel: ő maga csak olyan helyre fúj, ahol legális, ahol nem rombol – fogalmazott egy beszélgetésben. Legújabb munkái között vannak azok, amelyek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat keretében készültek: négy tízemeletes ház falán a kézilabda, az állatkert, a Balaton ihlette festmények mellett a negyedik Szent Istvánt és Boldog Gizellát ábrázolja. Győrben pedig az egyik bevásárlóközpont több mint 30 négyzetméteres külső falát díszítette fel, ez a kép a város nevezetességeit mutatja be. A fesztiválon élőben láthatja a közönség, hogyan dolgozik Mentha.

17.30 Nagy Magyar Versek

Mintha visszaugranánk a Nyugat idejére: bevett társasági együttlét, felolvasóest – ha tetszik: irodalmi Random Trip – ez a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ, a Várkert Bazár népszerű irodalmi sorozata, amely magyar költők művein keresztül jár körbe egy-egy témát. Minden este egy tematika, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatás, egyszeri pillanat; mindig más szervező gondolat, összefűző ösvény.  Versek irodalmi szenvedélyben, nem ismert versek nagy költőktől, másfél órában, kortársaktól a klasszikusokig – 80 perc költészet és muzsika a boldogságról, a csalódásról, az együttlétről, a szenvedélyről, a titkokról, álmokról, kapcsolatokról, „ütés-vágásról” és a magányról; a se veled, se nélküled állapotáról.  A Kortárs Művészeti Fesztivál zárónapján, május 21-én, vasárnap 17.30 órától három színész és egy zenész – Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya és Szabó Balázs – lép a közönség elé Ady Endre, Csoóri Sándor, Erdős Virág, József Attila, Lackfi János, Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Petőfi Sándor, Varró Dániel és Weöres Sándor verseivel.

19.00 Pankastic! koncert

A 2014-ben alapított Pankastic! „django-pop” névre keresztelt stílusa a boldog békeidők jazzes hangzásvilágát elegyíti a modern pop- és világzene egyediségével. A zenekar elsősorban Kálmán Tamás dalszerző és a formáció saját szerzeményeit játssza, néhány merész, szellemes feldolgozással színesítve a repertoárt. Első slágerük (Tavasz, nyár, ősz, tél) a Petőfi Rádióban debütált, 2015-ben nagy sikerrel szerepeltek A Dal című tévéműsorban is, amit sorra követtek a meghívások és máig emlékezetes koncertek, játszottak külföldön is számos hazai nagy fesztiválon is. A Pankastic! sikerének titka, hogy a jazz zenén belül könnyed, dallamos, közérthető muzsikájukat a műfaj kimagasló képviselői szólaltatják meg: a virtuóz gitáros, Ladányi Gábor Roby Lakatos zenekarával bejárta a világot; Lisztes Jenő világklasszis cimbalmos; Orbán György megszámlálhatatlan hazai jazz formáció bőgőse; Serei Dániel dobos a Budapest Jazz Orchestra ütőse. A zenekar lelke Pálmai Panna énekesnő, aki egyedi hangjával, közvetlen kisugárzásával a koncerteken vidám és pozitív atmoszférát teremt. A zenekar legújabb és egyben legfiatalabb tagja a kiváló zongoraművész-zeneszerző Oláh Krisztián, aki a hazai jazzélet egyiik legismertebb és legmeghatározóbb egyénisége. (Fotó: Hegyi Júlia Lily)

20.30 Architekturális élő fényfestés a MéhKasAulával

Méhkas Dia Projekt tagjai közönség előtt, a vetítőkre helyezett üveglapokra festenek, így a közönség folyamatában láthatja a kivetített képen a létrejövő műalkotást a ház homlokzatán. A dia projekt a party kultúrából a steet artba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével az alkotók „belakják” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

 

 

Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján
 
Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.


Kapcsolódó mai programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – A Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 21., vasárnap 19.00 Damara  X  kisbetűs ünnepnapok  X  Waiting Room – koncertek (Museum Café)

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.

Észrevétel beküldése