Programkereső

Királyok a Belvárosban

Ingyenes
Folytatódik a Királyok a Belvárosban című, az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra hangoló rendezvénysorozat: július 13-án, szombaton 17 órától III. Béla, II. András és II. (Vak) Béla óriásbábjainak kíséretéhez csatlakozhatnak az érdeklődők a Fő utcán.

Az esemény este hatkor az Oti Acoustic műsorával zárul a Zichy ligeti Zenepavilonban.

A júliusi hétvégéken idén is megjelennek a királyi óriásbábok a fehérvári Belvárosban; a népes rajongótáborral rendelkező óriásokat hagyományőrző csapatok és régizenészek kísérik a középkort idéző eseményen. Az idei második felvonuláson III. Béla, II. András és II. (Vak) Béla képviseli a 23 tagú óriásbáb-családot.

Az óriásbábok testőrségét ezúttal a Szent László Vitézei Egyesület tagjai adják, akik az Árpád-házi időszakot idézik meg korabeli viseletben és fegyverekkel. Céljuk, hogy Szent László emlékének tisztelegve a lovagkirály erkölcsi és szellemi példamutatását tovább vigyék. Fontosnak tartják a középkori magyar történelem, építészet, társadalom és kultúra megismerését, a középkori magyar felszerelések, fegyverek és eszközök készítését, azok használatának elsajátítását és bemutatását. A hagyományőrző csapat a Városház téren tart bemutatót.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál, a zenei aláfestést a Tabulatúra Régizene Együttes szolgáltatja. A 2000-ben alakult zenekar célja a középkori, a reneszánsz és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetése, bemutatása. Historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játszanak, ami a koncertek hangulatát és az előadás hitelességét is emeli.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben az Oti Acoustic műsorát élvezheti a közönség a Zenepavilonban. Egy énekhang és egy basszusgitár – Horváth Ottília (ének) és Kővári Péter (basszusgitár) a 14 éve alakult különleges formációjukkal már Fehérváron is többször bizonyították, hogy ínyencségnek számítanak a szakmában. Igényes blues és pop műfajú dalokat játszanak dzsesszesítve, de nem riadnak vissza attól sem, hogy a modern könnyűzenéből emeljenek át számukra sokat jelentő dalokat, hogy aztán azokat a saját ízlésükre formálják.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fő utca, Városház tér, Zichy liget