Programkereső

Filo-Café / A lelkiismeret

Ingyenes
Hogyan ragadhatnánk meg a lelkiismeret fogalmát, a léleknek ezt a rejtélyes jelenségét, amit még a pszichológia tudománya sem képes teljes pontossággal, kimerítően megmagyarázni?

“A lelkiismeret fehér ruhába van öltöztetve. Azért nyugtalanítja a sár.”

A következő Filo-Café találkozó alkalmával a decemberben általatok felvetett ötlet alapján a lelkiismeret témáját szeretnénk majd együtt, több oldalról körüljárni. Ízelítőnek, kedvcsinálónak nézzünk néhány olyan kérdést, amelyek bizonyosan felmerülnek majd az este folyamán:

Milyen elemekből, hogyan épülhet fel egy felnőtt ember értékrendje, normarendszere, erkölcse? (Vizsgálhatók családi minták, társadalmi normák, vallási előírások stb..) Számunkra vajon melyek az igazán mérvadó elemek és miért? Felülírhatja-e egyik a másikat? Változhat-e az értékrendünk az életünk során?

Mikor és miért szólal meg bennünk a lelkiismeret hangja? Vajon mindenkiben ugyanakkor és hasonló történések hatására jelez-e? Mi befolyásolhatja a megjelenését, intenzitását, mélységét?

Segítheti-e a művészet a lelkiismeret megfelelő irányú és mértékű fejlődését?

„Az a belső hang, amely az embert jóra inti, a lélek hangja. Az a hang, amely a rosszra szólítja, a test hangja. A lélek hangja pedig az Isten hangja.”

Ez a belső hang viszont néha olyan halkan szól hozzánk, hogy alig-alig tudjuk csak meghallani. Vajon miért és mivel nyomjuk el ilyenkor - akaratlanul is - lelkiismeretünk hangját? Miért teszünk alkalmanként olyan dolgokat, amikről belül, mélyen érezzük, hogy helytelenek? Mi építheti fel és mi bonthatja le bennünk a lelkiismeretet?

A bűntudat vajon segíti, vagy inkább akadályozza az erkölcsi fejlődésünket?

Hol lehet a megfelelő határ az önzés és az önfeláldozás, a lelkiismeret bénult, illetve túlműködő állapotai között? Mi lehet a lelkiismeret megfelelő mértéke?

Önmagunkon túl kikért és miért vagyunk hajlamosak lelkiismeret-furdalást vagy bűntudatot érezni, és miből táplálkozhat bennünk ez az érzés? Vajon létezik-e kollektív lelkiismeret?

„A bűn és az erkölcs küzd bennünk, egy állat viaskodik bennünk egy angyallal.”

A februári Filo-Café alkalmával a fentebb felvetett gondolatokról és természetesen a bennetek felmerülő kérdésekről, a titeket érintő szálakról is lehetőség nyílik majd a közös beszélgetésre.

Ha vannak válaszaid, vagy további kérdéseid, várunk a 2024 februári Filo-Café alkalmunkra!

Az idézetek Gárdonyi Géza: Földre néző szem, Égre néző lélek c. művéből származnak.

Érkezés: 18.00-18.30
Kezdés: 18.30
Zárás: 21.00-21.30

Mi is az a Filo-Café?https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772

 
Üdvözlettel: A Filo-Café csapata
Előadó: Károlyi Györgyné

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Várkörút 21.