Programkereső

Március 15.

Ingyenes
Idén is fehérvári fiatalok, ezúttal a Kodolányi János Gimnázium diákjai elevenítik meg 1848 tavaszát: az ő ünnepi műsorukkal emlékezik a város a forradalom és szabadságharc hőseire. A forradalmat női szemmel bemutató produkciót két alkalommal is láthatják majd az ünneplők a Városház téren március 15-én; az ünnepi események másik helyszíne pedig a Zichy liget lesz.

 

Ünnepi programok a Zichy ligetben:

9.00–14.00 Fehérvári Huszárok bemutatója, lovagoltatás

9.00–15.00 Hagyományőrző honvéd tüzérek bemutatója

9.00–15.00 Népi játékok: kosaras körhinta, népi játékok (sajtlabirintus, hordólovaglás, tandem sí, gólyalábak, billegők, medvetalpak, lápjárás, horgászat, csirkepofozó, frászkarika, memóriatábla, egyensúlyozó gerenda, lengőteke, csigafuttató, kötélhúzás, célba dobás, asztali játékok).
Kézműves foglalkozások: nemzeti színű bojtok fűzése és karkötő készítése

Ünnepi programok a Városház téren:

9.00–17.00 József-napi vásár

10.00 Ünnepi műsor: A virágnak megtiltani nem lehet – Lányregény a szabadsághoz • A Kodolányi János Gimnázium produkciója

– MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és a történelmi zászlók bevonulása
– Ünnepi beszédek
– Koszorúzás az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál

10.00–16.00 Kézműves foglalkozások: ólomfigura-öntés, kokárdanemezelés
Betyár Tanya népi játszótér: birkapásztor, kofamérleg, dárdaütés, bögredobálás, almaszedegetés, Betyár 7 próba

13.30–14.00 Szelíd szavú hősök – avagy nők a forradalomban • A Szabad Színház utcaszínházi előadása

14.00 Ünnepi műsor: A virágnak megtiltani nem lehet – Lányregény a szabadsághoz • A Kodolányi János Gimnázium produkciója

A történelem nagy eseményei mögött mindig emberek, életek vannak. Ott vannak a nagyok, azok, akik kimozdítják a világot a négy sarkából; akik megindítói és vezetői lesznek az eseményeknek. De ott vannak azok is, akik a történelemkönyvek számára láthatatlanok, de ugyanúgy részesei, megélői, sőt, továbbörökítői mindannak, ami történt.

Ilyen lehetett az a tizenkét lány, akik a 1847-48-as tanévben Teleki Blanka iskolájába iratkoztak be. Az idei március 15-i műsor ezeknek a lányoknak a nézőpontjából idézi meg a forradalom eszméit és történéseit. Tizenkét lány, akinek a gondjai, élete sokban hasonlíthat a mai lányokéra: őket is foglalkoztatja a barátság, szerelem és az előttük álló élet; ugyanúgy vágynak a boldogságra és a szabadságra, csak éppen a történelem kontextusa más. Az „A virágnak megtiltani nem lehet lehet – Lányregény a szabadsághoz” című darabot Bobory-Michna Boglárka írta és állította színpadra a Kodolányi János Gimnázium Színpadka színjátszó csoportjával. Az előadást kétszer, 10 és 14 órakor láthatják az érdeklődők március 15-én.

A délelőtti műsort követően ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

A nap további programjainak sorában a Zichy ligetben 9 órától a Fehérvári Huszárok bemutatója, lovagoltatás, hagyományőrző honvéd tüzérek bemutatója, népi játékok és kézműves foglalkozások várják a családokat.

A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekek kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal tölthetik az időt, a vállalkozó szelleműek a Betyár Hétpróbán tehetik próbára ügyességüket és szerezhetnek oklevelet. Fél kettőtől „Szelíd szavú hősök – avagy nők a forradalomban” címmel a Szabad Színház utcaszínházi előadásának lehet részese a közönség.

Ünnepeljünk együtt, szeretettel várunk mindenkit a Városház téren, március 15-én!

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Városház tér, Zichy liget