Programkereső

Exhibition on Screen: Mary Cassatt – A Modern Nő portréja

Cassatt radikális képein a nők művelt, világra nyitott társasági lények. Ez gyökeres szakítást jelentett a nők korábbi, tárgyiasító ábrázolásmódjával.

Dokumentumfilm

Mary Cassatt: Painting the Modern Woman
2023

Rendező Phil Grabsky és Ali Ray
Premier 2023. szeptember 28.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 33 perc

Cassatt radikális képein a nők művelt, világra nyitott társasági lények. Ez gyökeres szakítást jelentett a nők korábbi, tárgyiasító ábrázolásmódjával. A legkitűnőbb Cassatt-kurátorokat és -szakértőket felvonultató új dokumentumfilm azt mutatja be, hogyan csatlakozott egy klasszikus előtanulmányokkal rendelkező amerikai nő a párizsi radikális körhöz, az impresszionistákhoz, ahhoz a stílusirányzathoz, mely paradigmaváltónak bizonyult a művészettörténetben.

A film bemutatja Cassatt csodás nyomatait, pasztelkréta-rajzait, festményeit... ezt a meglepő, magával ragadó, mégis gyakran alábecsült művészt, akinek pályája tele volt ellentmondással, akárcsak azoké a nőké, akik modellül szolgáltak neki.
A dokumentumfilm izgalmasan tárja elénk a korabeli társadalmi és kulturális változásokat, a nők jogaikért folytatott küzdelmet, a képzőművészet új formanyelvének kialakítását.

Belépő: 1500 Ft

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi jegypénztár (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.) – A pénztár a vetítések előtt 1 órával nyit.

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1