Programkereső

Királyaink útján Horvátországban - filmbemutató a Városházán

Ingyenes
A Királyaink útján Horvátországban című dokumentumfilmet június 8-án, csütörtökön 18 órától mutatják be a Városháza Dísztermében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A Rómában Szent István és a Magyar Szent Család kultuszának nyomába eredő, majd Erdélyben Szent László emlékeit dokumentáló filmes és fotós küldetés legújabb állomása Horvátország volt. Vakler Lajos Penna Regia-díjas szerkesztő-riporter és alkotótársai ezúttal Dalmáciában kutatták fel az Árpád-házi uralkodók és családtagjaik emlékét őrző kultuszokat és helyszíneket, hogy elhozzák a fehérvári közönségnek is egy dokumentumfilm és egy fotókönyv formájában. Így tisztelegve az egykori koronázóváros 21. századi lakói nevében is a Székesfehérvár és Magyarország történelmében megkerülhetetlen dinasztia emléke előtt.

A Királyaink útján Horvátországban című dokumentumfilmet Vakler Lajos rendezte, operatőrként Megyeri Zoltán és vágóként Szentmiklósi Dávid jegyzi. A filmes alkotást egy fotókönyv is kiegészíti, amelyben Simon Erika fotói láthatóak, így is megörökítve a 2022-es horvátországi, emlékmentő utazást.

„Dalmácia magyar kötődésű történelmi, egyházi emlékeit jártuk be a Dubrovnik – Split – Trogir – Klissza – Zadar – Novigrad útvonalon, megidézve királyaink és királynőink életét, tetteit, emlékeit a felsorolt helyszíneken. A film és a fotókönyv a Dubrovniki Köztársaság és a Magyar-Horvát Királyság közötti erős kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatból merítkezve, Szent István, Szent László, Nagy Lajos, II. András, Könyves Kálmán, IV. Béla, Mátyás király, a királynék, királynők és gyermekeik sorsán keresztül mutatja be azokat a történelmi kegyhelyeket, tárgyakat, amelyek e felgyorsult világban is hitet adnak és hitelesen őrzik emléküket.” – írja a fotókönyvben küldetésükről Vakler Lajos. A sokszínű, Horvátországban megőrzött magyar emlékeket a film nyilvános vetítése alkalmával a nagyközönség is megismerheti. 

 

A Királyaink útján Horvátországban című dokumentumfilm bemutatóját 2023. június 8-án, csütörtökön 18 órakor tartják a Városháza Dísztermében. Az ingyenes vetítésre szeretettel hívnak minden érdeklődőt!

 

Székesfehérvár.hu cikk

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Városház tér 1,