Programkereső

A tánc világnapja az Alba Regia Táncegyüttessel

Különleges összeállítással készül a jövőre 75 éves Alba Regia Táncegyüttes a nemzetközi táncnapra 2023. április 29-én, szombaton 19 órakor a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Ízelítő a Mesenépből, mezőségi táncok és a Verslábak!

Különleges összeállítással készül a jövőre 75 éves Alba Regia Táncegyüttes a nemzetközi táncnapra 2023. április 29-én, szombaton 19 órakor a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Ízelítőt adnak a mára közönségkedvenccé vált Mesenép című társas-tánc-játékukból, három generációval három mezőségi település tánchagyományait mutatják be és előadják a legnagyobb magyar lírikus, Petőfi Sándor ihlette Verslábak című produkciójukat, melynek márciusi premierjére a jegyek már hetekkel a bemutató előtt elfogytak.

A tánc világnapja több mint négy évtizedes múltra tekint vissza. Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre Jean-Georges Noverre, francia táncos és balettmester, a táncművészet első nagy újítójának születésnapján. Az ünnep alkalmából az Alba Regia Táncegyüttes egyestés összeállítással készül a székesfehérvári Vörösmarty Színházban 2023. április 29-én, szombaton 19 órakor. Az est megálmodója Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője. Művészeti munkatársai Molnár Gábor, Majorosné Szabó Veronika és Tombor Bea.

A táncegyüttes régi vágya volt már egy olyan műsor, amely gyermekeknek és felnőtteknek is szól. Az álmuk 2022 nyarán beteljesült: Novák Péter rendezésében, Majoros Róbert és Molnár Gábor koreográfiáival, ifjabb Csoóri Sándor „Sündi” zenéjével bemutatták a Mesenép című családi előadást, mellyel a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretnék népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat. A tájegységeken és korszakokon átívelő produkcióval nagy utat tesznek meg az élet ugróiskolájában, tanulságos epizódokon át jutva el a közösség örök élményének, megtartó erejének tapasztalásáig: mi magunk vagyunk, vagy lehetünk a mesenép. Az előadásból most egy különleges ízelítőt adnak, egy táncos kivonatot a prózai részek, a történet nélkül, melynek összeállítása újból izgalmas kihívást jelent a táncegyüttes számára.

Az est folytatásában a nagyegyüttes mellett fellépnek az ARTE korosztályos csoportjai is: három generációval – a Senior, a Pulutyka és a Junior csoporttal – három mezőségi település – Melegföldvár, Vajdakamarás és Ördöngösfüzes – tánchagyományait mutatják be. E falvak tánckincsei hasonlóak, de zeneileg, táncképileg más a különlegességük, az esten más generációk táncolják el – ettől lesz igazán izgalmas ez a negyedórás, mezőségi hangulatokat idéző összeállítás a műsor közepén. Az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának vezetője Ritter Andrea, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági csoportjainak vezetői Majorosné Szabó Veronika és Majoros Róbert.

Az ünnepi műsor csúcspontja az Alba Regia Táncegyüttes legújabb, Verslábak című előadása lesz, melyet Petőfi Sándor munkássága ihletett. A legnagyobb magyar lírikus rövid öt esztendő alatt olyan fényes pályát futott be, amihez hasonlót a világirodalomban is keveset találunk. Ez az egyedülálló életút inspirálta Majoros Róbertet a darab létrehozásakor. Néptánc, népdalok és prózai jelenetek is színesítik a közel egyórás produkciót, amelynek márciusi premierjére a jegyek már hetekkel a bemutató előtt elfogytak. Az előadás főszereplője Gőbölös Gábor, az ARTE egykori tagja, aki a darab előkészületeiben is nagy részt vállalt. Néha mint Petőfi, néha mint narrátor jelenik majd meg, verset mond, énekel, narrál és táncol. Ő lesz az, aki végigvezeti a közönséget Petőfi életének érdekes állomásain az Alba Regia Táncegyüttes és az ARAMI Pulutyka csoportja közreműködésével.

Az április 29-i bemutatóra jegyeket a táncegyüttes jegyértékesítő weboldalán (http://jegy.artefolk.hu) vásárolhatnak.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fő utca 8.