Programkereső

Az Aranybulla és Fehérvár a XX. században

Ingyenes
Váczi Márk történész előadása a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben A rendezvényen az Aranybulla által ihletett elnevezésekről és több más műalkotásokról is hallhatnak az érdeklődők.

2022. DECEMBER 8., CSÜTÖRTÖK, 17:00–18:00
Az Aranybulla és Fehérvár a XX. században

Váczi Márk történész előadása a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben

Székesfehérvár 1922-ben nagy ünnepségsorozat keretében kívánt megemlékezni az Aranybulla kihirdetésének 700. évfordulójáról. Mivel a kultuszkormányzat anyagilag nem tudta támogatni a rendezvényeket, és a szervezés is elhúzódott, végül november 19-én került sor az egyetlen nagy eseményre, az ifj.Havranek Antal kőfaragó műhelyében készült emlékmű felavatására a Csúcsos-hegyen. A második világháború viharai nem kímélték a mementót, 1950-ben elbontották. Helyén 1970 és 1990 között egy szovjet tank állt.
Az új, méltó emlékmű, Rétfalvi Sándor alkotása 1972-ben készült el, a Csúcsos-hegyre a rendszerváltás után került. Az évfordulóra Philipp István, a ciszterci gimnázium rajztanára a Múzeumegyesület megbízásából emlékérmet tervezett. Ennek kiadása sem volt zökkenőmentes. Az előadáson e fő témák mellett szó esik az Aranybulla által ihletett elnevezésekről és más műalkotásokról is.

Helyszín: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola utca 10.)

A részvétel ingyenes.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A rendezvény sajtónyilvános.

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 10.