Programkereső

Delacroix-tól Gauguinig – A dán műgyűjtő

A dán Ordupgaard Gyűjteménybe, a valaha festett legkitűnőbb impresszionista munkák tárházába viszi el nézőit a Barátság mozi Exhibition on Screen sorozatának következő darabja november 25-én, pénteken este hattól. A rendkívül látványos filmben Delacroix romantikus, Corot és Courbet realista festményeitől vezet az út Monet, Pissarro, Cézanne és Sisley impresszionista tájképeiig, sőt Degas, Manet, Morisot és Gonzalès impresszionista arcképeit is láthatjuk.

Bármilyen hihetetlennek tűnik is, sok évtizeden át senkinek sem kellettek az impresszionista munkák – a Monet, Degas vagy Renoir kaliberű alkotókat besározták, pellengérre állították, ennek következtében földönfutóvá váltak.

Aztán valami megkapó történt. Felnőtt egy új műgyűjtő nemzedék, amely hamarosan kezét-lábát törte, hogy ezen radikális művészek egyetlen munkájára is rálicitálhasson. Egy volt közülük az előrelátó dán üzletember, Wilhelm Hansen. Van olyan műgyűjtő, akit széles körben ismernek, másokat nem – Hansen azonban figyelemre méltó gyűjteményt alakított ki nyári rezidenciájában, Ordrupgaardban, Koppenhága külvárosában. Az Exhibition on Screen stábja az ő mozgalmas történetét meséli el, miközben megmutatja a telt házas londoni Royal Academy kapcsolódó kiállításán szereplő műveket, méghozzá tűélesen, a mozivászonra felnagyítva.

A filmben Hansen szemet gyönyörködtető ordrupgaardi otthonában és kertjében járunk, vagy éppen a bohém Párizsba csöppenünk, ahol lépten-nyomon a XIX. századi francia impresszionisták legjobb munkáival találkozunk.

A Delacroix-tól Gauguinig – A dán műgyűjtő című filmre online online honlapunkon, személyesen pedig nyitvatartási időben a mozi pénztárában válthatnak jegyet az érdeklődők.

Jegyvásárlás » 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi, Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Máj 09. 18:00

A boldogság ügynöke

Ápr 02. 17:30

Téli szünet

Máj 03. 18:00

Kék Pelikan

Ápr 13. 17:45

Artúr, a király

Ápr 16. 20:00

Most vagy soha!

Máj 08. 17:30

Elszáradt füvekről