Programkereső

Négy alkalmas japán művészeti kurzus indul a Garudában

A kurzus során az érdeklődők japán művészetelmélet alapfogalmaihoz kapcsolódva megismerik a japán szépségeszményt, illetve ennek kulturális hátterét, japán kultúrát meghatározó vallásokat és szellemi áramlatokat,különös tekintettel a zen buddhizmusra

„A művészet útja és a Buddha útja ugyanaz”,
avagy a Japán esztétikum szépsége, mélysége, az elmélyedés művészete
Négy alkalmas japán művészeti kurzus indul Székesfehérváron a Garudában!
Nyitó alkalom: 2022. október 13. csütörtök 18.00-20.00
Nagy boldogság számomra, hogy egy újabb fantasztikus program tud megvalósulni a Garudában. Mindig azt vallottam, hogy lehetőségeink szerint igyekezzünk komplexitásában vizsgálni, értelmezni, és elmerülni a körülöttünk lévő világban és a bennünk zajló folyamatokban. Ehhez az úthoz valószínűleg kell némi türelem, alázat, tisztelet, vágy, és elköteleződés, hogy valóban megragadhassuk ezeknek a valóságoknak a különböző rétegeit. Ez az út egyedül nem mindig lenne könnyű, ezért jó, hogy mindehhez segítségül hívhatunk több száz, vagy ezer éves kultúrák, tradíciók felismeréseit, tapasztalatait, útmutatásait, tudásait.
Egy szívemhez nagyon közel álló terület, amit most egy olyan Tanárral, Tanítóval járunk körbe, aki pont azzal a szakmai elhivatottsággal és alázattal tanít és gyakorol is, ami számomra nagyon inspiráló tud lenni a mai világban.
Nagy szeretettel és tisztelettel Dr. Kenéz László Tanár úr a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára (zen buddhizmus, zen művészetek, sakuhacsi/japán bambuszfuvola) elfogadta meghívásunkat, és élőben a helyszínen egy gyönyörű témával és tematikával adja át nekünk Japán csendességben fogant tudását, esztétikáját hogy ráérezhessünk a bennük, és ezáltal a bennünk rejlő misztikumra!
Ahogy ő vallja: “’gei dó kore bucu dó’, vagyis a művészet útja és a Buddha útja ugyanaz”.
De hogyan lehet a művészet ugyanaz, mint a Buddha útja? Hogyan válhat a művészi tevékenység gyakorlássá? És még tovább menve, miként alakulhat át bármilyen munka, tevékenység meditációvá? E kérdések elméletben is megválaszolhatók, ezért is szerzünk róluk több tudást az előadássorozat alatt, ugyanakkor a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati részekben elsősorban az a cél, hogy a résztvevők ráérezhessenek arra a szabadságra, amikor a zen meditáció, a teljesítmény szorongástól eloldott művészi alkotás és a terhétől megszabadított munka ugyanabban a tevékenységben fonódik össze.
Annak idején magam is japán szakon kezdtem tanulmányaimat A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, így ennek a kurzusnak a megvalósulása külön öröm, és egyben régóta dédelgetett vágyam is. Érdeklődésem és szeretetem a japán szellemiség, esztétikum, kultúra, tudatosság és precizitás iránt máig megmaradt. Így nem véletlen, hogy a központ otthont adhat a székesfehérvári One Drop Zen Közösség gyakorlásainak, elvonulásainak, vagy hogy Tradicionális Usui Reiki oktatás és gyakorlások is folynak nálunk.
És az is lehet, hogy e a kurzus egy szép nyitánya lesz, egy későbbi hosszabb és még teljesebb képet adó sorozatnak!
Most sok szeretettel invitálunk Benneteket erre a Négy alkalmas japán művészeti kurzusra!
Októbertől négy alkalmas japán művészeti kurzus indul Székesfehérváron, személyes részvétellel. A kurzus során az érdeklődők a japán művészetelmélet alapfogalmaihoz kapcsolódva megismerik a japán szépségeszményt, illetve ennek kulturális hátterét, a japán kultúrát meghatározó vallásokat és szellemi áramlatokat, különös tekintettel a zen buddhizmusra. A kurzus gyakorlati részeként az elméleti ismeretek mellett a résztvevők olyan "házi feladatokat" is kapnak, amelyek a japán esztétikai életvitel gyakorlásához, a jelen pillanat megragadásához, a folytonosan körülöttünk lévő érzéki valóság felfedezéséhez nyújtanak segítséget a mindennapokban.
Előadó: Dr. Kenéz László, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára
(zen buddhizmus, zen művészetek, sakuhacsi/japán bambuszfuvola)
Időpontok és témák:
2022. október 13. csütörtök, 18.00-20.00
A klasszikus japán művészetelmélet néhány alapfogalmának (egyszerűség, mértéktartás, természetesség, patina) és a teaszertartás elveinek (harmónia, tisztelet, tisztaság, nyugalom) bemutatása, illusztrálása. Útmutató a házi feladatokhoz.
2022. október 27. csütörtök, 18.00-20.00
A sintó eredete, vallásgyakorlata, hatása a japán életre és kultúrára, a japán esztétikum sajátosságaira. A természet és a természetszemlélet szerepe, a kami kultusz egyedi vonásai, ezek gyakorlati jelentősége. A konfucionizmus eredete és hatása a japán magatartásra és életfelfogásra.
2022. november 10. csütörtök, 18.00-20.00
A taoizmus eredete és hatása a japán szellemiségre, az "út" fogalma a művészetek gyakorlásban. A buddhizmus eredete és szerepea kultúrában, a mindennapi életben. A házi szentély (tokonoma) fogalma és a meditáció, mint a mindennapi élet gyakorlata.
2022. november 24. csütörtök, 18.00-20.00
A zen buddhizmus sajátosságai, a zen művészetek egyedi jellemzői, a szellemi gyakorlás (súgjó) és a cselekvő meditáció fogalma, ezek gyakorlati-tapasztalati megközelítése. A teaszertartás.
A képzéshez kapcsolódó otthoni gyakorlásban, valamint a megfelelő eszközök kiválasztásában is segítséget nyújtunk. Semmiféle előképzettségre, kulturális, vallási, vagy japán nyelvi ismeretre nincs szükség. A képzéssorozat lényege pont a biztos elméleti és gyakorlati alapok megszerzésére irányul.
A 4 alkalmas japán művészeti kurzus részvételi díja: 16.000Ft
4.000Ft/alkalom
Kérünk Benneteket, amennyiben jönni szeretnétek, az alábbi linken is jelentkezzetek be, ne csak a facebook oldalon! Itt tudjátok feltüntetni számunkra a későbbi számlázáshoz szükséges adatokat is, illetve itt tudjuk biztosan követni a létszámot.
Jelentkezésedet követően a képzés díjának befizetésével véglegesíted, biztosítod férőhelyed! A létszám limitált, részvétel jelentkezési sorrendben!
A helyszínen biztosítva lesznek takarók, meditációs párnák.
Köszönjük segítséged.
Jelentkezés az eseményre:
https://forms.gle/QVpUDHyJZEqwwwvk8
A kurzus díját utalva itt tudod rendezni.
Utalási segédlet:
Kerülj a középpontodba alapítvány
10102952-48240900-01005003
(Kérlek, a megjegyzés rovatba írd be; hogy melyik kurzusra, és kinek, kiknek a nevében utalsz)
Helyszín:
Székesfehérvár, Kertalja utca 11/A. Kertalja Origo-Ház - B lépcsőház
Garuda Meditációs és Oktatóközpont,
Kerülj a Köz-Ép-Pontodba Személyiségfejlesztő és Egészségmegőrző Alapítvány
Amennyiben kérdésed lenne, bővebb információra lenne szükséged: telefonon a 06-70/421-7313-as mobilszámon, valamint a tolnaibalazs76@gmail.com e-mail címen lehet elérni.
Nagy szeretettel várunk:
Dr. Kenéz László és Tolnai Balázs

Facebook oldal

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kertalja utca 11a/