Programkereső

Királykúti esték

Ingyenes
A Királykúti esték következő alkalmán a Királykút Emlékházban Jánoki-Kis Viktória Átlépsz velem a víz fölött című novelláskötetéről Bakonyi István irodalomtörténész beszélget a szerzővel október 27-én, csütörtökön 18 órától. A belépés ingyenes.

Építészmérnökként indult, de aztán más irányba kanyarodott Jánoki-Kis Viktória pályája: úgy érezte, a tervezésben nem tudja megmutatni magát, belső világát. Az irodalom gyerekként is érdekelte, szülei példáját követve sokat olvasott. A váltás persze nem egyik napról a másikra történt – mesélt erről egy interjúban, gyermekei születése után, a húszas évei végén kezdett el írni. Novellákkal indult, tavaly, Móricz Zsigmond-ösztöndíjasként már első regényén dolgozott, idén pedig a forgatókönyvírás is bekerült a repertoárjába: az ELTE és a Budapest Film Academy közös kurzusán egy munkáját beválogatták a megvalósítandók közé, augusztusban kezdték forgatni a filmet.

Az Átlépsz velem a víz felett című első novelláskötete a Magyar Napló Kiadónál jelent meg tavaly szeptemberben. A történetek merészen maiak – olvashatjuk a kötet ismertetőjében. „Kábítószerfüggő kamasz, álmatlanságban szenvedő, nárcisztikus milliomos éppúgy feltűnik a karakterei között, mint a demens vidéki öregasszony vagy a megcsalt, híres matematikaprofesszor. A különös sorsokon keresztül olyan mozgalmas világok részeseivé válhatunk – legyen az művészeti, tudományos ágazat, vagy egy népcsoport zártabb közössége –, amelyeket legtöbben alig ismerünk. Az írások főszereplői korai sérüléseik keresztjét cipelik, alatta idővel megroppannak, kapcsolataikon repedések futnak szét, de mindig ott áll valaki a közelükben, aki kész segíteni, és akinek szemén keresztül még pontosabban kirajzolódnak a fennakadt élet jelenetei.”

Az írónővel az est házigazdája, Bakonyi István irodalomtörténész beszélget október 27-én, csütörtökön este hat órától. A Királykúti esték programjára ingyenes a belépés, mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Az esemény a Vörösmarty Társaság és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közös rendezvénye.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán u. 25.