Programkereső

Dúdoló

Újra részesei lehetnek a kisgyermekes családok a népszerű Dúdolónak: a mozgásos, énekes, mondókás, hangszeres játékoknak a Kertalja utcai Felsővárosi Alkotóház ad otthont minden hónap második szerdáján 10 órától. A foglalkozást Pintérné Markovich Marcella vezeti, ebben a hónapban június 8-án várja a kisgyermekeket és szüleiket.

A Dúdoló célja, hogy a szülők a gyermekeikkel megtapasztalják a közös éneklést és játékot – vidám, oldott légkörben együtt énekeljenek szülők és gyermekeik. A foglalkozás-sorozat az egykori Fejér Megyei Művelődési Központ egyik legnépszerűbb rendezvénye volt, a kisgyermekes családok minden alkalommal megtöltötték a Mesterségek Háza nagytermét. A sorozat most a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Felsővárosi Alkotóházában éled újjá, a korábbiakhaz hasonlóan havi egy alkalommal.

A foglalkozást vezető háromgyermekes Pintérné Markovich Marcella tanítóként végzett az ELTÉ-n, vizuális nevelés műveltségterületen. „Nagyon fontosnak tartom az éneklést, játékot már csecsemőkortól kezdve. Személyiségük színesebb lesz, ha énekekkel, mondókákkal, játékokkal gazdagítjuk napjaikat. Gyermekeimmel sokat énekelünk, játszunk, mondókázunk. Képzeletük még rendkívül színes és szárnyal. Bármit el tudnak képzelni, el tudnak játszani. Ezt a szemléletet szeretném átadni más szülőknek, hogy merjenek énekelni, játszani gyermekeikkel” – mondta az indíttatásról Marcella, hangsúlyozva, hogy a szülők bátorítása rendkívül fontos, mivel ők állnak példaképül gyermekeik előtt.

„A Dúdoló segítséget, bátorítást ad, hogyan játszhatnak otthon a szülők gyermekeikkel. Fontos, hogy már a legkisebb korban fogékonnyá váljanak a jó zene iránt. Az énekszó, a mondókák, valamint a hangszerek ezt támogatják. A mozgás és ének együtt nagyon fejlesztő hatású. A ritmushangszerekkel való zenélést nagyon élvezik a kicsik, még ha eleinte nem is találnak rá a ritmusra. A lényeg, hogy hallják, részt vesznek benne és jól érzik magukat” – foglalta össze a foglalkozás lényegét a tanítónő.

A szervezők reményei szerint az újrainduló foglalkozásokon a korábbihoz hasonló közösség kovácsolódik össze, ahol az anyukák és apukák bizalommal fordulnak egymáshoz: a családok életében a kisgyermekes időszak nem mindig könnyű, mivel gyermekeik személyisége, éntudata ilyenkor kezd formálódni. Az anyukák sokszor elvesznek a hétköznapokban, a gyereknevelés és a háztartás vezetésében, ezért a kimozdulás, a jó társaság a szülőknek és a gyermekeknek egyaránt hasznára válik.

A foglalkozásra minden hónap második szerdáján várják a 0–3 éves gyerekeiket és szüleiket a Kertalja utcai Felsővárosi Alkotóházba. A jegyár 500 forint gyermekenként, a gyerekek csak felnőtt kíséretében vehetnek részt a 40 perces foglalkozáson. A részvételi szándékot előre jelezni kell a markovichm@gmail.com címen.

Archív fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Cím: Felsővárosi Alkotóház, Székesfehérvár, Kertalja utca 8.

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kertalja utca 8.