Programkereső

Filo-Café - Mozgás testben és lélekben. Ki mozgat kit?

Ingyenes
Ősi tanítások szerint minden él, és az élet egyik fontos jellemzője a mozgás; az ásványok tágulással-összehúzódással, a növények növekedéssel, az állatok ösztön-érzelmekkel mozognak. És az ember?

A mozgás különböző formákban ugyan, de a természet minden szintjén jelen van. Milyen szintű mozgásokról beszélhetünk az ember esetében? Mi lehet a célja ezeknek a mozgásoknak? Van-e helye a mozdulatlanságnak, ha igen, milyen formában, mikor és miért?

Az ember fizikailag látható mozgásformája a cselekvés, de vajon mi irányítja a testet, külső vagy belső, tudattalan vagy tudatos folyamatok eredménye? A lélek az érzelmekben és gondolatokban képes mozogni. Érzelmeink terén gyakran megéljük a szélsőségeket -kitörő örömöt, maga alá temető bánatot-, és köztük hullámoznak lelkiállapotaink. De jó-e ez nekünk valójában? Vagy lehet, hogy inkább valamiféle egyensúlyi állapot megteremtése volna az üdvös? Hogyan érhető el és tartható meg ez az egyensúly? Milyenek a helyes és hibás érzelmi mozgások?

Gondolataink is állandó mozgásban vannak, az ilyen-olyan problémáink körkörösen ismétlődő visszatérésétől a megoldás megtalálásának heuréka élményén át, a jövőbe tekintő képzelet inspiráló erejéig. Milyen gondolati mozgások segíthetik egy kiegyensúlyozott, boldog lelkiállapot elérését és fejlődésünket? Egyetértünk-e Platónnak az emberi lélek három részét szimbolizáló kétlovas fogat képével (ahol az egyik ló a lehúzó, a másik ló a felemelő érzelmek, míg a kocsis az irányító értelem), melyben a gondolkodó, intelligens énünk hatással van emocionális szintünkre és végső soron a tudatos cselekedeteinkre is?

Ha vannak válaszaid vagy további kérdéseid a témához, szeretettel várunk a májusi Filo-Café beszélgetésen a Mandala kávézóban 2022. május 20-án 18:30-kor.

Mi is az a filo-café? https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772
Előzetes regisztrációt nem kérünk, de az esetleges változások esetén segítség lehet, ha dobsz egy e-mail-t: cafe_szfvar@ujakropolisz.hu címre.
 
A Filo-Café csapata

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth utca 11.