Programkereső

Közelebb a 30-hoz

Ingyenes
Új év, új kiállítás: a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek mutatkoznak be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében.

Az alkotók sokfélék, más a stílusuk és a formaviláguk, de egyben közösek, ez pedig a művészet szeretete. A kiállítást professzor Fusz György DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Kortárs Kerámia­művészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg január 7-én, pénteken 18 órakor. Az eseményen muzsika és finom borok kóstolója is várja a művészetkedvelőket.

A formatervezési tanszéken, kerámiatervező hallgatóként ismerte meg egymást az a hat ifjú alkotó, akik január első péntekén mutatkoznak be az SZKKK központi épületében. Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág és Szula Gergely mind más-más személyiség, eltérő évfolyamokra is jártak, de a szakma szeretete, az önkifejezés, az aktuális témákra való reflektálás igénye összeköti őket – összegeztek magukról bemutatkozójukban. A fehérvári kiállításon képző- és iparművészeti alkotásaikat is megismerheti a közönség, a műveken „hol az emberi társadalom városi környezetének hatása, hol pedig az enyészet akár apró felületen is végbemenő jelenségei mutatkoznak meg” – fogalmaznak a tárgyakról az ifjú művészek.

Elsősorban autonóm kerámia tárgyakat, kis- és fali plasztikákat készít Antal Kitti, aki időnként egyedi ékszerkollekciókon is dolgozik. Alkotóként fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre. Tárgyai formai felépítésükben a természeti, néhol a városi környezet elemeit viselik magukon, főként újrahasznált vagy újrahasznosított kerámiából készülnek. Új utakat kísérletezett ki annak érdekében, hogy a munkái fenntartható módon készülhessenek.

„Munkáim többnyire személyes élettapasztalatokból és érzésekből inspirálódnak. Az alkotómunka számomra a játékosság és kíváncsiság megélésének szabadságát vagy akár traumák feldolgozásának lehetőségét jelenti. E folyamatok hátterében fontos szerepet kap a különböző anyagokkal, anyagtársításokkal és technikákkal való kísérletezés” – írja magáról Dályay Virág.

Hári István művészetében a tér rétegződését és a természeti formák rendszerét keresi. Alkotásaiban az építőelemeket és az őket körülvevő erőket vizsgálja és értelmezi újra. „Az elemek hatással vannak egymásra, eltorzítva vagy kiegészítve terüket. A számunkra láthatatlan erők folyamatosan változtatják világunkat, mozgásban tartva az anyagi világot, kimeríthetetlen forrását képezve a lehetőségeknek” – fogalmaz az alkotó.

Jelenlegi munkáiban két témával foglalkozik Prónai Eszter Zsófia. Képein a kerámiától elrugaszkodva, a síkban létrehozott térbeliség foglalkoztatja: két különböző réteggel dolgozik, amelyek összekapcsolódva térbeli hatást hoznak létre. Nyakláncainál a megszokottól eltérő méreteket és anyagokat használ: érdekes a hatás, ahogyan a porcelán kecsessége és a műanyag egyszerűsége találkozik a tárgyakban.

Szondi Petra Virág kerámiáiban visszatérő téma az organikus és mértani formák találkozása, emellett az emberi test és természeti képződmények apró részleteinek átírásai is foglalkoztatják. A kerámiaszobrászatban találta meg saját hangját – írja magáról, amely számára a tükröt, terápiás eszközt ad a lélek rejtelmeihez. Aktuális munkáiban a geometrikus testek rendszerét töri meg a kerekedő formavilág, az arányokban és feszes felületekben rejlő kombinációk száma végtelen, így minden újabb darab egy-egy izgalmas utazásnak ígérkezik.

Saját műhelyében egyedi kerámia használati és dísztárgyak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik Szula Gergely, aki folyamatos fejlődésre törekszik, igyekszik szakmája minél több területén dolgozni. Kifejezetten érdekesnek tartja, ahogyan a kerámia látszólag egymástól távol álló területei a gyakorlatban nagyon hasonló kérdéseket vetnek fel – munkáiban így hat egymásra az ipari dizájn és a képzőművészet.

Az érdekesnek ígérkező, február 27-ig látogatható kiállítást professzor Fusz György DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg a Fürdő sori központi épületben. A megnyitón közreműködik Kárász András gordonkán és Fehér Csaba hegedűn, a közönséget finom falatokkal és móri borok kóstolójával várják a szervezők január 7-én, pénteken 18 órakor.

Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.