Programkereső

Design, otthon, lakberendezés, bútor

Ingyenes
Bútor, lakberendezés, otthon, design – ezekkel a hívószakkal invitálja a látogatókat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ legújabb kiállítására.

A Fürdő sori központi épületben öt tehetséges tervező-alkotó – Kövi Tímea, Lengyel Zsuzsa, Szabó Anikó, Varjas Judit és Zelenai Eszter – mutatja be munkáit: különleges, egyedi bútorok, lakás textilek, lámpák, ékszerek, kerámiák láthatók a tárlaton. A kiállítást Zai Viktória enteriőrtervező nyitja meg december 3-án, pénteken 18 órakor.

Az új kiállításon bemutatkozó alkotók mindegyikéhez közel áll a természet: vagy onnan merítik az ihletet a munkához, vagy a természet adja az alapanyagot, amelyből a minden lakásba egyedi színt hozó tárgyakat készítik. A kiváló minőségű, igényesen tervezett, kézműves eljárással készült darabok megszépítik, alakítják is a környezetüket, használóik pedig naponta örömüket lelhetik a látványban, amelyet a valóban egyedi alkotások nyújtanak az otthonukban.

„A természet kincseivel csak alázattal szabad bánni” – vallja a designer bútorokat tervező és készítő Kövi Tímea, akinek fa iránti szenvedélye már gyerekkorában megmutatkozott: amikor csak lehetett, nagyapja asztalosműhelyében barkácsolt. Bár egészen más irányba indult – kommunikáció-művelődésszervező és hotel-turizmus diplomát szerzett –, végül visszatért a kreatív területre és belsőépítészetet kezdett tanulni. Tíz évet töltött Münchenben és Sorrentóban, ahol sok bútort tervezett, aztán hazaköltözött és megalapította a Kövi furniture vállalkozást. „Nemes fából, kizárólag egyedi, kézműves technikával designer bútorokat álmodunk meg egy asztalosmesterrel. Célom, hogy megmutassam: a bútorpiacot az utóbbi időben elárasztó, olcsónak nem mondható, mégis alacsony minőségű tömegtermék helyett az egyedi, kiváló minőségű bútordarabok a menők, melyek nemcsak a környezettudatos életmód részei, otthonunk igazi kincsei, de unokáink számára is használható csinos darabok.”

Bögrék, csészék, tálak, tányérok és kanalak – akár az egész étkészletet kékre varázsolhatjuk a Szentbékkálán élő Lengyel Zsuzsa kerámiáival. Gyerekei iskolájában, a faliújságon látta meg a hirdetést az egyéves keramikusképzésről, amit barátnőivel elvégzett. Beleszeretett a fazekasságba, így maga tanulta tovább a mesterséget. Az első kék kerámiát barátnője konyhájába készítette – azóta a védjegyévé lett ez a gyönyörű, a Balaton víztükrét idéző szín. Persze nem csak a türkiz mázzal dolgozik: szereti a natúr, a krém, a púder, a szürke és a zöld színeket is. Lakóhelyének környezete, a sziklák redői, a fák, a levelek erezete folyamatosan inspirálja. Edényeit mind maga készíti, nem önti formába az agyagot, így ezekre valóban igaz, hogy minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen.

A székesfehérvári Szabó Anikó középiskolás kora óta foglalkozik textilekkel, elsősorban szövéssel – ezt tartja fő profiljának, ezen a területen igyekszik minél jobban kiaknázni a technika nyújtotta lehetőségeket. Nagyon fontos számára a természet közelsége, az általa készített darabok letisztultságot és harmóniát tükröznek. A textilek megalkotásakor arra törekszik, hogy a felületek minél érdekesebbek legyenek, minél gazdagabb struktúrával rendelkezzenek. Egyaránt készít lakástextileket, amelyek sorozatgyártásra alkalmasak, és textilképeket, illetve nagyméretű textileket is, melyek mind egyedi darabok.

Díszítőfestőként végzett, majd képi ábrázolás- festő szakon diplomázott, aztán rajztanár, andragógus tanár szakokon szerzett mesterdiplomát Varjas Judit. Felsőfokú tanulmányai mellett olvasztott üvegékszereket készített, majd régi alpakka evőeszközöket alakított át ékszerekké, fogasokká – a zsebpénz-kiegészítésből lassan családi vállalkozássá nőtte ki magát a Varjas Art. Az ékszerkészítés mellett másik nagy szerelme a díszítőfestés, illetve a dekorfalak készítése, dekorglettelése. „A színek, formák, textúrák lenyűgöznek és folyamatos alkotásra, fejlődésre ösztönöznek. A gyöngyház, az ezüst, az arany csillogása a struktúrált felületeken, az omladozó vakolat, a szegecselt vagy épp a zsaluzott betonhatás, a stencilezett, csipkézett, díszített falakon át egészen a fém oxidációig különleges, egyedi ékévé válhat otthonunknak” – vallja az alkotó.

Az egyetem elvégzése után vágott bele a kétéves asztalos képzésbe Zelenai Eszter, aki 2021 tavaszán hozta létre a ZeBúra Design márkát. Küldetésének tartja, hogy megfizethető alternatívát kínáljon azoknak a vásárlóknak, akik az egyediséget és a természetes anyagokból készült lakáskiegészítőket preferálják. „A ZeBúra Design lámpabúrák célja, hogy a rohanó 21. században is eljuttassák a lakásokba a természetes fából áradó nyugalmat. A fél milliméter vastag fafurnér képes átereszteni a fényt úgy, hogy közben a fa erezete, mintázata, színvilága, minden apró „fahibájával” – vagy éppen szépségével – együtt érvényesülhet. Egy ilyen lámpa a fa és a fény érdekes összjátéka, amely az esztétikai értékén túlmenően nyugodt, természetes hangulatot kelt” – mondja Zelenai Eszter, aki három fafajtából: dióból, bükkből és juharból készíti a lámpákat egy asztalosmesterrel együtt. A letisztult, homogén anyagú, henger alakú búrától kezdve a lótuszvirágra emlékeztető formán át a bohém, aszimmetrikus típusokig terjed a kínálat. Minden design lámpabúra egyedileg, kézzel készül, kézi szerszámok segítségével, csak és kizárólag kézi erőt alkalmazva.

A kiállítást Zai Viktória enteriőrtervező nyitja meg, akinek a képeit szintén láthatják majd a tárlat látogatói. A kiállítás december 23-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében és a rendezvények alatt.

  

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.