Programkereső

A művészet templomai: Salvador Dalí ifjúkora

A film sok, eddig még sohasem látott archív dokumentumot mutat be, melyek új fényt vetne Dalí gyermek- és fiatalkorának kulcsfontosságú aspektusaira.

Dokumentumfilm

Salvador Dalí. Diarios de Juventud
2021

Rendező David Pujol
Premier 2021. december 16.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 7 perc

A dokumentumfilm a művész születésétől az 1929-ig tartó korszakkal foglalkozik. 1929 sorsfordító esztendő, ekkor került kapcsolatba a szürrealista mozgalommal. Figueres, Barcelona, Madrid és Párizs Dalí ifjúi éveinek helyszínei, melyek egy géniusz születésénél bábáskodtak. A film sok, eddig még sohasem látott archív dokumentumot mutat be, melyek új fényt vetne Dalí gyermek- és fiatalkorának kulcsfontosságú aspektusaira. Ifjúkorát tagadhatatlanul alapjaiban határozta meg bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantás. Először Figueresben, később Madridban folytatta ez irányú tanulmányait, a Residencia de Estudiantesen, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel találkozott s később barátkozott össze, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel, akik különlegesen fontos szerepet töltöttek be az életében. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ahol megismerkedett Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal.

A portré dokumentumfilm olyan felvillanyozó témákkal foglalkozik, mint Dalí „méhen belüli emlékei”, hogyan válik egy mosókonyhából műterem, optikai illúziók, új látásmód, a szexualitástól való szorongás, valamint Dalí meggyőződése, miszerint belőle hamarosan lángész válik… A film feltárja Dalí művészeti fejlődését, hogyan csúszott át a hagyományos festésmód avantgárdba, és miként született és fejlődött az a műtárgy állomány, életmű, mely mára ténylegesen egyetemes jelentőségűvé vált.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

Időpont(ok):

2021.12.16.csütörtök18:00
2021.12.28.kedd18:00

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1