Programkereső

A művészet templomai: Botticelli és a Mediciek

Salvador Dalítól Andy Warholig, David LaChapelle-től Jeff Koonsig vagy Lady Gagáig egyetlen művész sem tudta kivonni magát Botticelli és munkássága bűvköréből.

Dokumentumfilm

Salvador Dalí. Diarios de Juventud
2021

Rendező David Pujol
Premier 2021. december 16.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 7 perc

A dokumentumfilm a művész születésétől az 1929-ig tartó korszakkal foglalkozik. 1929 sorsfordító esztendő, ekkor került kapcsolatba a szürrealista mozgalommal. Figueres, Barcelona, Madrid és Párizs Dalí ifjúi éveinek helyszínei, melyek egy géniusz születésénél bábáskodtak. A film sok, eddig még sohasem látott archív dokumentumot mutat be, melyek új fényt vetne Dalí gyermek- és fiatalkorának kulcsfontosságú aspektusaira. Ifjúkorát tagadhatatlanul alapjaiban határozta meg bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantás. Először Figueresben, később Madridban folytatta ez irányú tanulmányait, a Residencia de Estudiantesen, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel találkozott s később barátkozott össze, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel, akik különlegesen fontos szerepet töltöttek be az életében. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ahol megismerkedett Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal.

A portré dokumentumfilm olyan felvillanyozó témákkal foglalkozik, mint Dalí „méhen belüli emlékei”, hogyan válik egy mosókonyhából műterem, optikai illúziók, új látásmód, a szexualitástól való szorongás, valamint Dalí meggyőződése, miszerint belőle hamarosan lángész válik… A film feltárja Dalí művészeti fejlődését, hogyan csúszott át a hagyományos festésmód avantgárdba, és miként született és fejlődött az a műtárgy állomány, életmű, mely mára ténylegesen egyetemes jelentőségűvé vált.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

Időpont(ok):

2021.12.09.csütörtök18:00
2021.12.20.hétfő18:00

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1