Programkereső

Királykúti esték

Ingyenes
Folytatódnak a Királykúti esték: 2021. október 28-án, csütörtökön 18 órakor a Királykút Emlékház vendége Deák Péter református lelkipásztor. A reformáció napja  előtt rendezett klubest házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész.

A hagyomány szerint 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. A keresztyén egyház ettől a történelmi mozzanattól számolja a reformáció kezdetét. A szász választófejedelemség bibliamagyarázó professzora, német ágostonrendi szerzetes a téziseit a katolikus egyház megreformálása érdekében tette közzé. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, elítélte a búcsú gyakorlatát, illetve a búcsúval való visszaéléseket, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luthert a pápa kiátkozta és kiközösítette. Ezt követően Luther III. (Bölcs) Frigyes szász választófejedelem védelme alatt élt Wartburgban, ahol 1522-ben lefordította németre az Újszövetséget. Nézetei hosszas harcok árán utat törtek és az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a nála is radikálisabb, Kálvin János, genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

A klubest vendége, Deák Péter református lelkipásztor ugyancsak lelkész feleségével együtt Csőszön szolgál. Korábban a székesfehérvári Széchenyi utcai református gyülekezetben volt ifjúsági lelkész.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Az esemény a Vörösmarty Társasággal közös rendezvény.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán u. 25.

Programajánló


Dec 09. 18:00

Királykúti esték

Dec 14. 17:00

Adventi Csillagok

Nov 17 – Dec 06.

Várakozó hangulatban

Szep 15 – Dec 10.

Tollpihe Meseíró Pályázat

Dec 03. 09:00

Fitz 100 konferencia

Dec 14. 18:00

Öreghegyi Disputa

Nov 27 – Dec 24.

Fehérvári Advent