Programkereső

ARSO Kortárs Zenei Centrum - A csend körei

A csend körei című előadáson a klasszikus, régizenei dallamok mellett többek között elhangzik Dobri Dániel, az ARSO kortárs művészeti vezetőjének Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben c. darabja is.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar bemutatja:

A csend körei

#kortárs #zene #Mozart #fenntarthatóság #külsőésbelső #környezet #tudatosság #felelősség #tenger #csend #élet 

 

Közreműködik:

az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese

Vezényel:

Dobszay Péter

Kortárs művészeti vezető: 

Dobri Dániel

Vendég:

Fa Nándor, óceáni szólóvitorlázó

és

Nagy Péter, a Vörösmarty Színház színművésze

 

 

„Aldous Huxley kiszámította, hogy a csend köre évenként tizenhárom és fél kilométerrel szűkül. Már nincs messze az az idő, szól, amikor a csend a földről tökéletesen eltűnik. Boldog lesz, akinek néha sikerül a Himalájában, vagy az óceánon félórás megnyugvásban részesülni. A meghittség köre egyre kisebb.”

(Hamvas Béla)

 

A meghittség köre, a csend köre. Az Alba Regia Kortárs Zenei Centrum őszi koncertjének célja szóra bírni a mindennapi életből és a zenéből eltűnő utolsó sugarait a csendnek, ami a körülötte álló hangoknak és világnak értelmet adhat, mértéket teremt.

A csend nem süket. A csend sokatmondó és beszédes. Saját nyelvén beszél hozzánk. Értjük még? A madarak énekét, a tenger moraját? A szél zúgását, az eső kopogását? A mellettünk ülő sóhaját? Halljuk-e még a Világunk közös lélegzetét, amely minket, a teremtés koronáit a teremtett élettel összeköt?

Környezetünk védelme a mi ügyünk, a mi felelősségünk. Talán már tudjuk. Összetartozunk. Ha eltűnik, akkor mi is vele együtt. Nincs másik út.

Eltűnhet? Végleg? Hagyhatjuk? 

A koncert előtt Fa Nándorral, a világhírű hajótervezővel és óceáni szólóvitorlázóval Nagy Péter színművész beszélget kortárs zenéről, hajózásról, értékmentésről, a külső és belső környezetünkről, valamint a csendről. 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar műhelyében megvalósuló esemény lehetőséget biztosít ennek a gondolatnak a tolmácsolására a zene határokon átívelő nyelvén keresztül, amely a gyakran félreértéseket szülő szavakon túl is képes kapcsolatot teremteni ember és ember között. 

 

Műsor:

Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben (ősbemutató)

Lázár Dániel: Sea Song (ősbemutató)

Mark Simpson: Geysir (magyarországi bemutató)

valamint részletek Wolfgang Amadeus Mozart B-dúr szerenádjából (Gran Partita)

 

A fellépő művészek megjelenését a székesfehérvári Tesényi Dóra slow fashion designer, a DORAWYN brand megálmodója támogatja.

Esemény weboldala

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Szabadságharcos út 59.