Programkereső

Menő jövő – Elektromos járművek napja

Ingyenes
A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ ebben az évben is megszervezi az Elektromos járművek napját.

Szeptember 26-án, vasárnap 10 órától a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán találkozhatnak az érdeklődők a technika legújabb vívmányaival – az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők a járműveket ki is próbálhatják. A sátrakban a témával kapcsolatos beszélgetésre várják az érdeklődőket, a gyerekeknek a Prohászka ligetben kínálnak szórakozást a szervezők, akik a felnőttek számára egy többfordulós nyereményjátékkal is készültek: a fődíj egy elektromos roller.

A 21. század technikai fejlődése számos, eddig ismeretlen lehetőséget kínál minden területen, így az iparban, az autógyártás területén is, ahol az utóbbi években egyre nagyobb teret kap az elektromos járművek fejlesztése. Évről évre nő a közlekedésben résztvevők száma, kulcsfontosságú tehát, hogy minél többen megismerkedjenek az elektromos járművek kínálatával, előnyeivel. A környezet védelme fontos feladat Székesfehérvár önkormányzata számára is, ezért rendezik meg ismét – immár harmadik alkalommal – az Elektromos járművek napját, ahol az érdeklődők akár ki is próbálhatják ezeket a közlekedési eszközöket. Az esemény egyúttal az Európai Mobilitási Hét programjainak zárása is lesz.

 

Részletes program:

10.00–18.00 Menő jövő – Elektromos járművek napja (Rákóczi utca – Várkörút)

Autók, mopedek, robogók, rollerek és más elektromos eszközök mutatkoznak be a rendezvényen, a Jövő Mobilitása Szövetség tagjai közül 18 kiállító lesz jelen. Az autós cégek a következő modellekkel érkeznek az eseményre: Volkswagen ID.3, ŠKODA ENYAQ, Volkswagen ID.4, Audi e-tron; Hyundai Ioniq, Hyundai Kona; Kia eSoul, Kia eNiro; Nissan Leaf; Mercedes EQA. Az autók mellett elektromos robogók, nagymotorok, rollerek és egyéb eszközök is megjelennek a Menő jövő napon. A járműveket a résztvevők a korábbi évekhez hasonlóan ki is próbálhatják, a tesztvezetésre a kiállító cégek képviselőinél lehet jelentkezni a helyszínen. A MÁV egy mozdonyszimulátorral vesz részt az eseményen, amit szintén kipróbálhatnak az esemény résztvevői. A Vodafone okosváros megoldásaival jelenik meg, valamint több vállalkozás is bemutatja elektromos autó töltési megoldásait. Bemutatkoznak a Városgondnokság járművei is: egy roller, a temetői kisbusz, egy golfautó és egy billenő platós autó érkezik a helyszínre.

A gyerekeket a Prohászka ligetben várja egész napos szórakoztató program: közlekedési és KRESZ-játékok, kergebringa, fajátékok, mobil akadálypálya. A ligetben egy különleges kiállításon mutatják be a gyermekrajzpályázatra beküldött alkotások legjobbjait.

Kerekasztal-beszélgetések az előadósátorban:

10.30–12.00 Székesfehérvár közlekedése: jelen és jövő – adottságok és lehetőségek. A beszélgetés résztvevői: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, Laskay Lóránt, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója és Pásztor László, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének titkára. Moderátor: Látrányi Viktória, a Fehérvár Médiacentrum főszerkesztője

14.00–15.00 Közlekedési szabályok változása – elektromos kétkerekű járművek (roller, kerékpár stb.) tárolása/parkolása. Íratlan és írott szabályok  – a beszélgetés résztvevői: Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, Májer László rendőr őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály kiemelt főelőadója és Kárpáti András, a Park&Roll alapítója. Moderátor: Gruber Nóra, az SZKKK munkatársa

15.00–16.00 Elektromos autózás és töltés. Gyakorlati tapasztalatok és technológiai kérdések – a beszélgetés résztvevői: Sváb Katalin, az E.ON Hungária e-mobilitás szakterület vezetője, Benedekffy Gábor, a Hyundai E-mobilitás projekt területi vezetője, Simon Zoltán az Elektromotive Kft., Papp László a Porsche Hungária Kft. és Bródi Sándor, KIA Magyarország képviseletében. Moderátor: Pataki Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség főtitkára

16.15 Quizizz játék – a nyereményjáték utolsó fordulója. A játék után a helyszínen eredményhirdetés és díjátadó, a nyeremény az Esegway World Kft. és az Innoplace Kft. közös felajánlása, egy elektromos roller.

17.00 Az óvodásoknak és általános iskolásoknak hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése az előadósátorban. A legjobb alkotásokat a Prohászka ligetben rendezett kiállításon lehet megtekinteni.
 

10.00–18.00 Tisztán látszik! – Jövőtudatos fesztivál a Sóstón

A Zöld Busz Program köré épülő eseményen, a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap, különös tekintettel az e-megoldásokra. A kétnapos, szombaton és vasárnap zajló programban a természeti élményt innovációs megoldásokkal és hagyományos családi programokkal ötvözik. A gyerekeket öko-játékokkal, kresz-parkkal, meseösvénnyel, ökotúrával és ökolábnyom teszttel várják, lesz elektromos jármű-bemutató, amelyeket ki is lehet próbálni. Az ingyenes rendezvényre a belvárosból körjáratban induló e-busszal tudnak kijutni az érdeklődők.

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Várkörút