Programkereső

Kéri Mihály tárlata

Ingyenes
Kéri Mihály Munkácsy-díjas festő tárlata a Pelikán Galériában (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.). Megtekinthető: 2021. november 5-ig. Nyitva keddtől péntekig 10-től 18 óráig. A belépés díjtalan.

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága tisztelettel meghívja önt, barátait és családját
Kéri Mihály Munkácsy-díjas festő tárlatára
a Pelikán Galériába (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.).
Megnyitja: Sinkó István festőművész, 2021. október 1-jén, pénteken 18 órakor. Közreműködik Mits Márton zeneművész. Sajtónyilvános rendezvény.
Megtekinthető: 2021. november 5-ig. Nyitva keddtől péntekig 10-től 18 óráig. A belépés díjtalan.

 

(Kedves néző), ne keresse, ami nincs benne!
A fenti mondatot Kéri Mihály Munkácsy-díjas festőművész mondja egy 2020-ban vele készült interjúban.

A Sárbogárdon 1949-ben született alkotó meghívását Koppány Attila, a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagja javasolta a kiállítási tervet összeállító, eldöntő egyesület tagjainak. Kéri Mihály megyei kötődése is indokolta kiválasztását a sok más javasolt alkotó közül. A Kéri család nemzedékei éltek Sárbogárdon, de 1960-ban a „téeszesítés” folyamán a család elvesztette a megélhetéséhez szükséges eszközeit, így Budapest közelébe, Érdre költözött, hogy ott munkát vállalva biztosítani tudja azt.
Kéri Mihály tehát azóta Érden él, ott lett festőművész, művésztelep- és galériaszervező, és közéleti ember, képviselő is.

Az 1980-ban megjelent Kortárs Művészeti Lexikon róla szóló írásában Hann Ferenc így ír róla: „Pályakezdésekor Lakner László korai műveihez közel álló táblaképekkel jelentkezett. Később a kompozíció centrumába állított jelek, elbukó, elmosódó figurák jellemezték munkáit. A figuralitásra utaló formák később eltűntek, s a háttér vált a mű tárgyává, azaz széles ecsetvonásokkal festett, erősen expresszív felület lett a mű témája. Újabban szín- és formarelációk, azaz tisztán festői problémák foglalkoztatják.
Így van ez azóta is, és ezt mutatják a kiállításon bemutatott munkák is, melyek az utóbbi 8-10 év alkotásaiból kerültek kiválasztásra. Az absztrakció, az absztrakt művek készítésének indoklása a magyarországi nagyközönség számára még mindig szükséges. Ennek kapcsán hangzik el a címben idézett mondat. Az idézet így folytatódik. „Az absztrakt kép nem arra való, hogy elmeséljük. Nincs benne história. Keressék benne azt, hogy milyen összefüggésben van a világgal a kép, a képfelület. A kozmikus világ rendjét keressék: a forma, a szín, a pont, a vonal, a tónus, a festészet nyelvének eszközei segítségével!

Esemény weboldala

Facebook oldal

Székesfehérvár.hu cikk

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth 15.