Programkereső

Falak és kapuk

Ingyenes
Büki Zsuzsanna elektrográfiai tárlata a Pelikán Galériában (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.). Megnyitja: Izinger Katalin művészettörténész, 2021. augusztus 13-án, pénteken 18 órakor. Sajtónyilvános rendezvény. Megtekinthető: 2021. szeptember 24-ig. Nyitva keddtől péntekig 10-től 18 óráig. A belépés díjtalan. A tárlat a művész 2020-as Lánczos--Szekfű-ösztöndíj beszámoló kiállítása.

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága tisztelettel meghívja önt, barátait és családját
Büki Zsuzsanna Falak és kapuk című tárlatára
a Pelikán Galériába (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.).
Megnyitja: Izinger Katalin művészettörténész, 2021. augusztus 13-án, pénteken 18 órakor.
Sajtónyilvános rendezvény.
A tárlat a művész 2020-as Lánczos--Szekfű-ösztöndíj beszámoló kiállítása.
Megtekinthető: 2021. szeptember 24-ig.
Nyitva keddtől péntekig 10-től 18 óráig.
A belépés díjtalan.

 

Büki Zsuzsanna A Székesfehérvári Művészek Társaságának meghatározó, aktív tagja. A Pelikán Galériában ezt megelőzően 2012-ben mutatott be egyéni kiállítást, Ablakok címmel. Gyakran szerepel országos kiállításokon, egyéni vagy páros – férjével, Szentes Ottokárral közös – tárlatokon Budapesten és az ország más városaiban is. Az utóbbi években, évtizedekben legfőbb műfaja az elektrográfia. E műfajban a számítógép képernyőjén alakul ki a műtárgy látványa, mely digitális nyomtató segítségével ölt testet.
A most kiállított művekben az utazásain, kirándulásain készített saját fotók rétegére, „pakolja” saját rajzait, saját grafikai felületeit. Így, akár több fotót egymás fölé helyezve, alakul ki az a montázs, mely így már önálló – csak az alkotóra jellemző, bő asszociációs bázist megmozgató – alkotást eredményez.
A Falak és kapuk sorozat megvalósítását a 2020-ban elnyert Lánczos–Szekfű Ösztöndíja segítette. Ennek pályázatára beadott koncepciójában így ír a művész: „Művészetem központi eleme, főszereplője az ember által létrehozott közeg, tárgyi világ, amelyet az ember évezredek óta különböző célokból, érdekekből maga köré emelt, hasznosnak, lényeginek tartva megalkotott… főként az ember által magára hagyott, nem gondozott, ottfelejtett formák: a fragmentumok”.
A Falak és kapuk című kiállításon bemutatott műveket a szlovákiai Bártfa, Lőcse, Garamszentbenedek, Gimeskosztolány, Csicsmány; a horvátországi Zengg vagy Senj, a németországi Schwäbisch Gmünd, a csehországi Telc, Cornstein, Pernstein, a romániai Patrauti, Voronet, Moldavita kolostorai, a szlovéniai Skofja Loka, a magyarországi Taliándörögd és többek között Iszkaszentgyörgy „fragmentumai” ihlették, adják a művek kiinduló látványelemét.
Így a kiállításlátogató egy közép-európai személyes történelmi asszociációs túrát tehet a tárlat 27 alkotását megtekintve.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth 15.