Programkereső

Népművészet a mozivásznon

Ingyenes
Fejér megye népzenei- és néptánchagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amelynek második eseménye 2021. június 29-én, kedden Börgöndpusztán, a Szent Antal-kápolna melletti téren lesz. Kiállítás, ismeretterjesztő előadás, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi „házhoz viszi” a filmeket.

 

Program:

20.00 Szabadtéri kiállítás, népzene, néptánc és film Pesovár Ferenc néprajzkutató emlékére

21.00 Kertmozi: David Copperfield rendkívüli élete – angol-amerikai vígjáték, 119 perc, 2019 (12), rendező: Armando Iannucci, szereplők: Dev Patel, Peter Capaldi, Hugh Laurie, Tilda Swinton

 

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), valamint a Fonódás Kulturális Egyesület a következő hónapokban – Pesovár Ferencre emlékezve – több eseményt is szervez, melyekhez a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Népművészet Kollégiumától elnyert 1,5 millió forint nyújt támogatást.

Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató 2020-ban lett volna 90 éves, de a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség méltó módon megemlékezni róla – főleg a kistelepüléseken, ahol dolgozott és gyűjtött. A szervezők ezért idén nyáron elsősorban a kistelepüléseken élőknek szeretnének olyan, tavaly már sikeresnek bizonyult összművészeti programot „házhoz vinni”, amelynek középpontjában Pesovár Ferenc munkássága áll.

A közel húsz éve működő Fonódás Kulturális Egyesület megalakulása óta azon dolgozik, hogy Fejér megye és Székesfehérvár kulturális életét gazdagítsa. Céljainak megvalósítása érdekében rendszeresen részt vesz pályázatokon – az NKA Népművészet Kollégiumától elnyert támogatásnak köszönhetően idén nyáron a megye több pontján valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan helyszíneket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont olyanok az adottságaik, hogy megszervezhetők a népművészeti események és a vetítések is.

A szabadtéri helyszíneken a közönséget egy, az Alba Regia Táncegyesülettel közösen szervezett vándorkiállítás fogadja, majd egy rövid előadás hangzik el Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megyei néptánchagyományainak megismeréséhez. A néprajzi előadáson Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget – az előadást néptáncbemutatók színesítik Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok előadásában, a Szedtevette zenekar muzsikájára.

A helyszíneken kertmozi is lesz: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel ajándékozzák meg a jelenlevőket: először egy Pesovár Ferenc életéről szóló rövidfilmet vetítenek a fehérvári művészmozi munkatársai, majd egy játékfilmmel (Börgöndpusztán a David Copperfield rendkívüli élete – angol-amerikai vígjátékkal) zárul a program. A történet főhőse kisfiúként gondtalan életet él, amíg özvegy édesanyja férjhez nem megy a gonosz és kegyetlen Murdstone úrhoz. Mostohaapja elküldi saját gyárába dolgozni, de anyja halála után megszökik és Londonból Doverbe gyalogolva jut el utolsó élő rokonához, a gazdag nagynénihez és annak hóbortos bérlőjéhez. Némi nehézség árán, de a néni védőszárnya alá kerül és ebben a házban nő fel az ifjú David. Élete szereplői és hóbortos történeteik formálják úriemberré és valódi íróvá David Copperfieldet.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódik ezeken a helyszíneken is.
 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár-Börgönd , Szent Antal-kápolna melletti tér

Programajánló