Programkereső

Népművészet a mozivásznon

Ingyenes
Fejér megye népzenei- és néptánchagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a kertmozival fűszerezett sorozat, amely június 24-én, csütörtökön a Kisfaludi Közösségi Ház melletti sportpályán kezdődik, és a következő hetekben Fejér megye több pontjára is eljut majd a Fonódás Kulturális Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően. Kiállítás, ismeretterjesztő előadás, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi „házhoz viszi” a filmeket.

 
Program:

20.00 Szabadtéri kiállítás, népzene, néptánc és film Pesovár Ferenc néprajzkutató emlékére

21.00 Kertmozi: Made in Italy – angol-olasz vígjáték, 94 perc, 2020 (12), rendező: James D'Arcy, szereplők: Liam Neeson, Micheál Richardson, Gian Marco Tavani

  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), valamint a Fonódás Kulturális Egyesület a következő hónapokban – Pesovár Ferencre emlékezve – több eseményt is szervez, melyekhez a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Népművészet Kollégiumától elnyert 1,5 millió forint nyújt támogatást.

Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató 2020-ban lett volna 90 éves, de a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség méltó módon megemlékezni róla – főleg a kistelepüléseken, ahol dolgozott és gyűjtött. A szervezők ezért idén nyáron elsősorban a kistelepüléseken élőknek szeretnének olyan, tavaly már sikeresnek bizonyult összművészeti programot „házhoz vinni”, amelynek középpontjában Pesovár Ferenc munkássága áll.
A közel húsz éve működő Fonódás Kulturális Egyesület megalakulása óta azon dolgozik, hogy Fejér megye és Székesfehérvár kulturális életét gazdagítsa. Céljainak megvalósítása érdekében rendszeresen részt vesz pályázatokon – az NKA Népművészet Kollégiumától elnyert támogatásnak köszönhetően idén nyáron a megye több pontján valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan helyszíneket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont olyanok az adottságaik, hogy megszervezhetők a népművészeti események és a vetítések is.

A szabadtéri helyszíneken a közönséget egy, az Alba Regia Táncegyesülettel közösen szervezett vándorkiállítás fogadja, majd egy rövid előadás hangzik el Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megyei néptánchagyományainak megismeréséhez. A néprajzi előadáson Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget – az előadást néptáncbemutatók színesítik Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok előadásában, a Szedtevette zenekar muzsikájára.

A helyszíneken kertmozi is lesz: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel ajándékozzák meg a jelenlevőket: először egy Pesovár Ferenc életéről szóló rövidfilmet vetítenek a fehérvári művészmozi munkatársai, majd egy játékfilmmel (Kisfaludon a Made in Italy című angol-olasz vígjátékkal) zárul a program. A történet hőse, Robert, a londoni bohém művész fiával, Jackkel visszatér Olaszországba, hogy felújítsa és eladja azt a nyaralót, melyet egykori felesége hagyott rájuk. Arra azonban egyikük sem számít, hogy a házat milyen borzasztó állapotban találják... Ahogy apa és fia hozzálátnak a munkálatoknak, rá kell ébredniük, hogy nem csak a nyaralóra, de kettejük kapcsolatára is ráfér egy alapos renoválás. Szerencsére eleinte lehetetlennek tűnő feladatuk során segítségükre van a közeli kisváros bohókás apraja-nagyja.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódik ezeken a helyszíneken is.
 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Könyves Kálmán utca 10/A