Programkereső

FIN / Petz Gasztrodélután / Szederkényi Olga / Dumas150

Ingyenes
A délutáni program ingyenesen látogatható!

INFORMÁCIÓ, FOGLALÁS
22/346-344

LINK: https://www.facebook.com/pages/category/Beer-Bar/Petz-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91-116618195048160/

DUMAS KONYHASZÓTÁRA
Talán meglepő, de id. Alexandre Dumas (1802-1870) élete fő művének nem a testőrök kalandjait elbeszélő, hihetetlenül népszerű regényeit, és még csak nem is a fiatalok számos nemzedékét elbűvölő Monte Cristo grófját tartotta, hanem a Magyarországon alig ismert, Nagy konyhaszótár (Le grand dictionnaire de cuisine, 1873) című könyvét. Dumas az opus magnumról úgy nyilatkozott, azt szeretné, ha könyvét nem csak olvasnák, de a benne található ételleírásokat meg is főznék a minden ízre kíváncsi konyhaművészek. Franciául nem értő honfitársainknak ez eddig nem volt lehetséges, mert a szótárat majdnem másfél évszázad alatt egyszer sem fordították le magyarra, még rövidített formában sem.
Ennek az egyedülálló gasztronómiai alapműnek a bevezetőjében Dumas nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összefoglalja az étkezési kultúra történetét a kezdetektől az 1860-as évekig. Az emberiség és az evés kapcsolatát szemléletes példákon mutatja be, majd a szótárrészben A-tól Z-ig veszi sorra kora ínyesmesterségének címszavait. Alapanyagokat, hozzávalókat, ételeket, konyhai eszközöket, főzési technikákat. A maga romantikus, anekdotázó, túláradó és életvidám (igaz, néhol ironikus, olykor már-már cinikus) modorában meséli el saját tapasztalatait, a történelmi tudnivalókat és a nagy mesterek fortélyait egy-egy fogás vagy konyhaművészeti fogalom kapcsán.

SZEDERKÉNYI OLGA
Újságíró, dokumentumfilmes, a francia és a magyar gasztronómia kutatója. Alexandre Dumas irodalmi szakácskönyve első magyar kiadásának (Konyhaszótár) fordító-szerkesztője (2014). Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája című dokumentumfilm-sorozat rendezője (2017). Az És boldogan éltek? -Mesehősnők utóélete (2018) című női antológia ötletgazdája és szerkesztője. A Naplók a vérzivatarból című hangjáték írója és rendezője (2019); a hét részes sorozatban Márai Sándor író és saját nagyszülei második világháborús naplóit szerkesztette össze.

TÁMOGATÁS
Ha számodra is fontos az irodalmi élet és a vidéki városok kultúrája, támogasd fesztiválunkat! Mivel a Fehérvári Irodalmi Napok az idei évtől kezdve nemcsak megnevezésében, hanem a gyakorlatban is közösségi fesztivállá válik, egy közösségi finanszírozási rendszert indítottunk, így a fesztivál megvalósításához rád is szükség van.
Adománygyűjtő bankszámla: Garami Richárd Alapítvány / 16200247-10005752

Információ, programszervezés:
Czinki Ferenc
+36-20-286-9515
czinkif@gmail.com

Információ:
https://www.facebook.com/events/292103994795994/

GARAMI RICHÁRD ALAPÍTVÁNY
http://www.richardgarami.com/

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bőrgyár u. 23.