Programkereső

Csajos est: Pánikbetegség és nárcizmus

Halálos „betegség” a pánikzavar, vagy gyógyítható? Lehetnek pánikbetegek a nárcisztikusok is?

A nárcizmus és a pánikzavar közötti összefüggéseket járja körbe a Barátság mozi október 21-i csajos estjén Bihari Viktória író, blogger. A 18 órakor kezdődő humoros, szórakoztató, de mélyen elgondolkodtató beszélgetés után a Múlt karácsony című angol-amerikai romantikus vígjátékot vetíti a város művészmozija.

A nárcizmus korunk egyik legfelkapottabb témája, talán nem véletlenül, hiszen a közösségi médiában folyamatosan tetten érhető: a nárcisztikus személy sűrűn ír állapotfrissítéseket, gyakran posztol képeket, főleg saját magáról készült szelfit. Ez a személyiségzavar nagyjából ugyanannyi embert érint, mint a pánikbetegség, és az előadó szerint szoros összefüggés lehet a kettő között.

A pánikbetegség jellegzetesen a 20. és a 30. életév között kezdődik, nők között háromszor olyan gyakori, mint férfiak között. Általában nem találunk közvetlen kiváltó okot, de gyakori, hogy valamilyen szempontból nehéz, kritikus élethelyzetben éri a beteget az első pánikroham. Bihari Viktória szerint a pánik egy beszorult helyzet, ahol sem ütni, sem futni nem tudunk. Beszűkül a világ, a saját testünk és elménk ellenünk fordul, nem tudunk kimenni a lakásból, hevesebben ver a szívünk, úgy érezzük, menten meghalunk.
De mire reagálunk így? Mi van emögött? Halálos „betegség” a pánikzavar, vagy gyógyítható? Lehetnek pánikosok a nárcisztikusok is? És kik ők egyáltalán?

Ilyen, és ehhez hasonló témákról lesz szó Bihari Viktória humoros, szórakoztató, de egyben mélyen elgondolkodtató előadásán, amelynek résztvevői az est végére garantáltan közelebb kerülnek önmagukhoz.
Bihari Viktória 1977-ben született Budapesten. Elmondása szerint hosszú utat tett meg, míg végre megtalálta önmagát, előadásain ezekből a személyes sztorikból is merít. 2016 óta tart csoportos foglalkozásokat – ezek először kreatív írás és közösségi média workshopnak indultak, majd később átalakultak, mostanra ezek a hétvégék inkább önismeretről, érzésekről, az egyének problémáiról szólnak.

A népszerű író, blogger kedvenc témája a nárcizmus, a pánikzavar, a depresszió, a szorongás és a bántalmazás. Ő maga tíz évig volt pánikbeteg, és sokáig küzdött a depresszióval is, de már jól van. Hogy hogyan sikerült kijönnie mindezekből? Erről is mesél az érdeklődőknek.

A beszélgetés után a Múlt karácsony című angol-amerikai romantikus vígjátékot nézheti meg az estre jegyet váltó közönség Paul Feig rendezésében, Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh és Emma Thompson főszereplésével. A történet női főhőse, Kate a rossz döntések embere, most épp egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozik manóként – ez a munka szintén nem volt a legjobb döntés. Amikor már a végső kétségbeesés határára kerül, találkozik a valószerűtlenül kedves sráccal, Tommal, és ezzel új fejezet kezdődik az életében.

Rendező: -
Főszereplők:
Időtartam: 2 óra 55 perc
Korhatár: 16 - Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bemutató: 2020.10.21.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Időpont(ok):

2020.10.21.szerda18:00

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Ápr 04. 20:00

Szegény párák

Ápr 02. 17:30

Téli szünet

Ápr 09. 17:30

Tökéletes napok

Ápr 01. 18:00

Egy élet

Már 29. 18:00

Bob Marley: One Love

Ápr 23. 19:45

Származás

Ápr 05. 20:00

Őszi sanzon