Programkereső

Az egészséges generáció érdekében

  • 2017.11.06.

A legnagyobb kincs az egészség – ezért igyekszünk a magunk módján mindent megtenni annak érdekében, hogy megőrizzük azt. A szűrőnapok is ebben igyekeznek segíteni a fehérváriak számára. November 7-én ismét várják a szakemberek az érdeklődőket, az Alba Regia Sportcsarnokban.

Orvoshoz senki nem jár szívesen, pedig ők a megelőzésben is nagyon sokat tudnak segíteni nekünk. Nem győzik hangsúlyozni a prevenció fontosságát, ám még mindig csak egy bizonyos korosztály az, aki komolyan veszi ennek jelentőségét. Az ősz beköszöntével persze mindenki rákapcsol, előkerülnek a vitaminos dobozok, de vajon vesszük-e a fáradtságot, hogy elmenjünk egy teljes képet adó vérvételre, vagy épp egy szív-és érrendszeri kivizsgálásra?

A székesfehérváriak ilyen szempontból is szerencsésnek mondhatóak, úgyis mondhatnánk, hogy az orvos „házhoz jön” – persze kis túlzással, de annyi bizonyos, hogy várólista és időpont egyeztetési mizéria nélkül, szinte azonnal átfogó képet kaphatnak egészségügyi állapotukról. Hogyan? Egy jól szervezett egészségügyi szűrőnap keretében, amilyen ismét lesz, méghozzá november 07-én 15 és 19 óra az Alba Regia Sportcsarnokban. A Szent György Kórház Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával nem először szervezi meg a rendezvényt, melynek célja a betegszámok csökkentése mellett a prevenció, egy egészséges generáció érdekében.

Hatalmas érdeklődés övezi minden évben Székesfehérvár legnagyobb szűrőnapját, több ezren élnek a lehetőséggel. „Tudatosítani kell a társadalomban, könnyebb orvosolni egy problémát, ha időben észrevesszük a jelzéseket, elindult egy folyamat az emberi szervezetben. Sőt, a megelőzés is hatékonyabb, ha még azelőtt beavatkozunk, mielőtt a szervezetünk szemmel látható üzenetekkel kommunikálná felénk. Erre hivatottak például a laborvizsgálatok. Ezért hangsúlyozzuk tehát: hatékonyabb az együttműködés, jobbak az esélyeink, ha ugyanazt a nyelvet beszéljük. Kézzel fogható haszna években mérhető, egy egészséges generáció érdekében szerveződik meg a szűrőnap évről-évre” – mondja Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója.

A program során az érdeklődők számos szűrővizsgálaton vehetnek részt ingyenesen. Az országosan is egyedülálló rendezvényen tavaly összesen 2.500 vizsgálatot végeztek el. A paletta idén is széles, az egészségügyi intézmény azt tartotta szem előtt, hogy a leggyakoribb megbetegedésekre szűrjék a résztvevőket a tanácsadások mellett. Szív- és érrendszeri, urológiai, mozgásszervi, szájüregi és stressz-szűrés mellett anyajegyvizsgálatra, tüdőkapacitás-mérésre is lehetőség lesz. Szakemberektől tanulhatják meg a hölgyek az emlő önvizsgálatának helyes módszerét és előjegyzést is kérhetnek mammográfiai vizsgálatra. Az érdeklődők kaphatnak táplálkozási tanácsokat a dietetikusoktól és ellenőriztethetik vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket, de akár a dohányzásról való leszokáshoz is kérhetnek majd segítséget az érintettek.

A szűrésekben olyan orvosok közreműködnek, mint például Dr. Abkarovits Géza sebész, Dr. Karaszi Margarita bőrgyógyász főorvos, vagy épp Dr. Tóth Jenő szemész főorvos. A tanácsadásokon pedig többek között a kórház főigazgatója és az intézmény gasztroenterológus főorvosa várja a fehérváriakat.

A vizsgálatok és a tanácsadások mellett színpadi programok színesítik a rendezvényt, bemutatót tart a Kid Rock and Roll SE, lesz átmozgató torna a gyógytornászokkal és a meridiántorna-bemutatót is láthat majd a közönség.