Programkereső

Egy vegaséf hétköznapjai

  • 2017.02.22.

Pozsonyi Zsuzsi minden hétköznap négykor kel. Míg a legtöbb fehérvári éppen a másik oldalára fordul, a fiatal nő az álmos, hajnali városon át egy konyhára igyekszik, ahol naponta sok embernek készíti el az aznapi ebédet. Zsuzsi az egészségben és az egészségesben hisz, egy gyerekkori betegség miatt nem eszik húst, s az eltelt évek alatt nem csak kikísérletezte saját vegán receptjeit, de az is kikristályosodott benne: azzal akar foglalkozni, hogy másokat is megismertessen az egészséges, kreatív és finom fogásokkal.

Pozsonyi Zsuzsanna lábas-zsonglőr, árubeszerző, receptíró, konyhai előkészítő, szakács, blogszerző, oktató, cateringes, és még ki tudja, micsoda. Mostanában leginkább az általa kitalált vega-vállalkozás, a VegatoGo séfje, ötletembere. Párja, Dávid a vállalkozásban is társa, a kis lakótelepi főzőkonyháról ő szállítja ki a megrendelőkhöz a frissen elkészült, dobozolt fogásokat. Zsuzsit mindig is érdekelte az alternatív táplálkozás, külföldi szakmai tréningek résztvevőinek főzött, itthon is több rendezvény fűződik a nevéhez. Egy ideje a Paleo Főzőiskolában is találkozunk vele főzőkurzusokon - ilyen rendeznek például február 24-én, a péntek esti főzőbulit Zsuzsi az újévi méregtelenítés jegyében tervezi, a menü pedig piros és zöld smoothie, valamint főételnek édesburgonyás burger lesz sült körtés, rukkolás céklaraguval, s desszertnek ropogós granola, gyümölcskompóttal. Nyamm.

A vegán konyha a hús mellett a tejterméket sem engedi, sokan tojást sem fogyasztanak. A tapasztalat azonban az, hogy az emberek nem szigorúan vegának, egyszerűen inkább vágynak az egészséges étkezésre, új ízekre. A vegán kóstolókon, főzőiskolai alkalmakon általában vannak húsfogyasztók is, akik új ízekkel egészítenék ki a palettát. A rendezvényeken pedig még a legelkötelezettebb húsimádók is megkóstolják, eltüntetik, s dicsérik Zsuzsi paleo, vagy vegán ételeit.

Hétköznap délelőtt tehát Zsuzsit a konyhájában találjuk. Mikor ott jártam, éppen egy ménkű nagy lábasban főzött hajdinát, amibe apróra vágott, olajban eltett paradicsomot tett. A fiatal vegaséfet elsősorban azért kerestem fel most, segítsen tippjeivel a tél végi időszakban, amikor még nem találunk tavaszi primőröket, de szervezetünk már nagyon áhítaná az új, friss ízeket.

- Sajnos mostanra kimerültek az import zöldségraktárak, s ahogy mindenhol olvassuk, tényleg nagyon drága a zöldféle – erősíti meg az általános híreket Zsuzsi. - Jelenleg maradnak a gyökérzöldségek: répa, cékla, fekete retek, szárzeller, zellergumó, sütőtök, lilakáposzta, kelbimbó – s ezeken kívül a hüvelyeseket, csonthéjasokat használhatjuk még. Messziről jött paradicsomban, idegen tájakról jött gyümölcsökben én nem gondolkodom, ha lehet, mindig helyi, vagy a közelben termett terményt használok, termelőktől vásárolok. Azt tapasztalom, még sokan betegek, így érdemes citromot, grapefruitot és homoktövist fogyasztani ebben az időszakban. Alapvetően egyébként azt vallom, hogy amit megkíván az ember, azt egye, mértékkel egy ételféleség sem fog megártani!

Zsuzsi tervei között szerepel még egy március végi, kétnapos hétvégés, elvonulós, töltekezős-főzős kurzus, amely alatt végig az ő ételeit fogyasztják majd a résztvevők. Édesanyjával, a szexológus-mediátor Séllei Györgyivel indítják március 31-től azt a főzőkört, amely minden hónap utolsó péntekén várja majd a vegán konyha iránt érdeklődőket.

S persze kaptunk egy jó kis receptet, a vegánság és a tél végi egészség jegyében, íme:

 

Egy kiló céklát meghámozunk, hasábokra vágunk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük sóval, borssal, római köménnyel, alufóliával letakarva mehet 40 percre a sütőbe. Közben 2 fej lilahagymát és 2 kemény körtét felkockázunk, illetve hasábokra vágunk, egy 3 cm-es friss gyömbérdarabot pedig apróra. Ezeket is a céklához adjuk, további 20 percet együtt sütjük a fólia alatt (aki szereti, megszórhatja kakukkfűvel, rozmaringgal), majd még tíz percet grillfokozaton pirítjuk. Ha kicsit kihűlt, rádobálunk két marék rukkolát és egy fél gránátalma magjait, összeforgatjuk és már ehetjük is.