Programkereső

Egy zenész élete

  • 2021.05.25.

Mohai Marietta: Kórtalan (Az apám, Mohai Tamás)

Mohai Tamás és a Faxni zenekar neve a 90-es évektől a fehérvári rockzene alapfogalmai. Nem mi mozgunk, Esti Hírlap, Budapest felé késnek a vonatok, Vorásszéj, Feeling Goodbye és megannyi rockdal szerzője, rengeteg fiatal gitártanárja és számtalan zenei formáció muzsikusa ő, aki évek óta napszemüveg és Engels-szakáll mögé bújva fürkészi a világ még fürkészni érdemes részét. Könyv eddig nem született róla, most viszont egy olyan, ami ugyanúgy lesz alapvetés, mint ő maga. És micsoda kötet: szerkezetében egyszemélyes monológ, megtörve, felturbózva dalszövegekkel, korabeli fotókkal, meg mindenféle dokumentummal: koncertjegyekkel, plakátokkal és egyebekkel. A szerző sem akárki: Mohai Tamás lánya, - a szintén zenész -Mohai Marietta szerkesztette össze a 90-es évektől folyó végtelen sztorit.

Kép forrása: Teleélettel.hu

Kortalan és kórtalan. „Amikor meglátod, azt kérdezed: ki ez? Hány éves lehet ehhez a hosszú szakállal? Miért visel éjjel-nappal napszemüveget? Miért van a színpadon cigi a szájában? Amikor elkezd játszani, összébb húzod a szemöldöködet, a kérdéseid már másra összpontosulnak…”

Így kezdődik a Kórtalan könyv fülszövege, Mohai Tamásról. A lánya, Marietta dolga könnyű volt és nehéz. Könnyű, mert apja ízig-vérig zenész, annyi történettel, hogy győzze lejegyezni valaki. És nehéz is, mert egyrészt a történetekből szelektálni kell, válogatni, másrészt nagyon sok történetnek maga a szerző is részese, sokszor átélője volt. Márpedig egy művészember élete nem úgy zajlik, hogy reggel felkelek, kakaót készítek a gyereknek, elmegyek dolgozni, aztán este hazamegyek. 

A kötet elsődleges fegyverténye és erénye az őszinteség. A szöveg alanya egész életére vetítve hiteles ebből a szempontból, a 90-es évek szűkített keretei között éppen ebből adódnak a kevésbé-többé komoly konfliktusai is, mármint, hogy kíméletlenül kimond dolgokat. Ennek eredője olykor a mérhetetlen mennyiségű viselkedésmódosító szer, de nem mindig az, néha magára a korra is foghatjuk a dolgot. A 90-es években ugyanis nem csak mindenki táncolt, ahogy mostanában énekli egy másik előadó, hanem mindenki őszintének gondolta magát. Igaz, ők nem írtak könyveket és róluk sem írt senki.

A kötet létrejöttének apropója többes. Adott egy lány, aki zenészek között nő fel, óhatatlanul szülei pályáját követi. Énekes lesz, zenekarral, saját stílussal, klipekkel, és kitűnő szövegekkel, immár egy másik generáció problémáival teli. Ám Y-generációsként képes évtizedeket visszafordulni és megvizsgálni azt a korszakot. Igazából adott a feladat: meghallgatni a mai 30-asoknak már szinte fényévekre levő ötvenen túliakat. Ez nem mindig egyszerű, hiszen egy olyan korszakról beszélünk, amikor mobiltelefon helyet riadólánccal, vagy vezetékes készüléken értesítették egymást a kötet szereplői, vagy amikor még nem csuktak börtönbe egy évre „aktív szerhasználókat”, akik életük második füves cigarettáját szívták egy művelődési ház oldalában. Mohai Marietta szerzőként azonban nem von le ezzel kapcsolatosan tanulságokat, s főleg nem ítélkezik. A 90-es éveket nem a szerkesztő akarja láttatni, átengedi azt az alanyának. Utóbbi még akkor is lemondás, ha az alany történetesen családtag.

A Kórtalan ugyanakkor rendkívül szórakoztató könyv. Megjelenik benne a fehérvári zenei élet megannyi figurája, zenészek és tanárok, újságírók és tévések, családtagok és rajongók. Mohai a magánélete apró történéseit is megosztja lányával és így az olvasóval. És persze megismerkedhetünk a budapesti, de tágabban az országos, sőt a nemzetközi koncertélettel is, miközben számos szerzemény megszületését is nyomon követhetjük.

Kép forrása: Mohai Tamás/Facebook

E sorok írója a történések valós idejében évekig testközelből követte ezt a sztorit, a Faxni-koncertek lelkes látogatójaként, valamint a kötet hősének tágabb baráti körének tagjaként. A könyvet lapozgatva elfog a nosztalgia az ifjúság után, amely már nem jön vissza sosem. Vagy mégis? Olvassák a Kórtalant – és meglesz a válasz.

Az egyelőre limitált példányszámban létező könyv előrendelhető, akár a megjelenés alkalmával készült új Mohai Tamás-nótában látható elérhetőségeken is, vagy a főhős közösségi oldalán keresztül. Élőben pedig június 3-án hallhatjuk Tamást Fehérváron, aznap 18 órai kezdettel a Petz Sörözőben tartják a személyes találkozóval egybekötött könyvbemutatót.

Képek és videók