Programkereső

Karold fel a független színházadat!

  • 2020.11.12.

A november közepi pandémiás kormányintézkedések nagyon nehéz helyzetbe hozzák a kis, független színházakat, színtársulatokat is, köztük a fehérvári Szabad Színházat, amelynek tagsága azonban gyorsan reagálva úgy döntött, ha más lehetőség nincs, átköltöznek ők is az online térbe. Ott megélni azonban csak úgy tudnak a függetlenek, ha a közönség nem hagyja őket magukra.

Kép forrása: Facebook/Szabad Színház

A Szabad Színház nem adja meg magát a járványhelyzetnek: bár lehetőségeik korlátozottak, hiszen nem áll rendelkezésükre hatalmas apparátus és mögöttes team, a színészek maguk állítják színre az előadásokat, egy termékeny munkafolyamat során – mégis működek tovább, bár 2020 novemberének közepétől, igazodva a legújabb járványvédelmi intézkedésekhez, ezt már csak virtuális formában tehetik meg. Miután a független színházak részére a kulturális kormányzat megadta a jogosultságokat, ennek elvi akadálya nincs. Persze a játszóhelyek nem lehetnek nyitva, így az Igéző is bezárt, viszont próbálni és előadásokat rögzíteni továbbra is lehet. Igaz, a kis színházak nem élvezhetik a nagyoknak rendelkezésre álló technikai infrastruktúra minden áldását, a streamelés jobbára broadcastingot tud jelenteni, egy komplett, 3-4 kamerás, igazi adással szemben, ám a színészek abban bíznak, így is célt tudnak érni a közönségnél. Ám ennek most tényleg az is feltétele, hogy a kis színházakat a publikum azzal támogassa, hogy az online jegyértékesítési felületeken belépőt vásároljon az előadásokra.

Mint Nagy Judit, a Szabad Színház rendezője elmondta, az első ilyen kísérleti adást ők már megcsinálták szeptemberben, számítva arra, hogy hamarosan sokkal rigorózusabb körülmények között kell majd működniük. Akkor egy bábelőadást költöztettek át az internetre, visszajelzéseket kérve az érdeklődőktől a hangminőségről, az élvezhetőségről, stb. – a jó tapasztalatok mindenképpen arra sarkallják a társulatot, hogy érdemes ezen a platformon is megközelíteni a publikumot. Rögzített előadásaikat a következőkben sorra mutatják be, először november 12-én és 13-án az Igézőben már nagy sikerrel ment Káosz előadásuk férfi verzióját láthatjuk, Pánik címmel, mindkét alkalommal 20 órás kezdettel. A jegyár igazán kedvező, 1500 forintért élvezhetjük a nagy sikerű finn szerző nagyon is aktuális darabját, amelynek már az alcíme is beszédes - Férfiak az idegösszeomlás szélén – s arról szól, hogyan reagálnak az erős férfiak a hétköznapok kihívásaira. A Pánik című fekete komédiát a Káosz című előadásukhoz hasonlóan csak 18 éven felülieknek ajánlják, s mint hozzáteszik: első randira inkább ne ezt válasszuk… A darab szereplői: Max, tervezőgrafikus: Balogh Mihály, Leó, mérnök: Kovács Máté, Joni, televíziós műsorvezető : Szabó Miklós Bence. Az előadást rendezte: Nagy Judit.

Mint Judit elmesélte, már nem csak Magyarországról, de külhonból is követik majd az előadást: az USA-ból, Németországból, Kanadából, Franciaországból és Indonéziából is van már regisztrált nézőjük. Ami a jövőt illeti, hamarosan online kerül a nézők elő a Szabad Színház másik igen sikeres darabja, Urbán Péter: A 3 Erdődi című drámája, valamint a Sopronból nemrég Székesfehérvárra költözött színész, Ács Tamás darabja, a Szókratész védőbeszéde. 

Érdemes lesz tehát a független társulatok törekvéseit nyomon követni ezekben a hetekben!