Programkereső

A Ki? - Ti & Mi ökoanyui szívből hisznek a zöld jövőben

  • 2019.05.27.
A Ki? Ti és Mi egy szuper kezdeményezés. Egy növekvő mozgalom. És két ember, két anya, a Jancsárkert piac textiltáskás angyalkái, akik hallatlan lendülettel állítanak maguk mögé/köré egyre több ember és győzik meg őket a műanyagmentes, fenntartható életmód fontosságáról. Kecskés Timi és Lippai Kitti lassan, de biztosan válnak megkerülhetetlen tényezővé Székesfehérvár környezetbarát életében. Most például az „Ajánlj fel egy zsákot, hogy más is használhassa!” kezdeményezésükkel
Lippai Kitti évekkel ezelőtt még az államigazgatásban dolgozott, de a zöldszemlélet terjesztésében találta meg önmagát
 
Könnyen beszélek róluk, a gyerekeink egy iskolába járnak, így nem csak egy interjú örvén értesülök a szóban forgó anyatársak kezdeményezéseiről. Az iskola szellemisége révén a természetesség és a takarékosság amúgy is hétköznapi valóság az ide járó gyerekek és a pedagógusok számára, de két szülő még ebből a mezőnyből is kiemelkedik. Kecskés Timi és Lippai Kitti ugyanis egyesítették erőiket és belekezdtek egy szerteágazó és mégis célzott zöldprogramba Fehérváron. Kicsiben és egyszerűen kezdték a Jancsárkert piacos jelenléttel: a piac üzemeltetői szívesen adtak teret annak az ötletnek, hogy a hulladékmentesség propagálása érdekében a lányok kitelepülhessenek szombatonként a bejáratnál és információs anyaggal, magyarázattal, s persze textiltáskákkal és igyekezzenek minél több vásárlót meggyőzni az egyszerhasználatos zacskók hanyagolásáról. Az első alkalommal csak páran mentek oda, lassan nőtt az érdeklődés, sokan nem is értették, miért áll ott és mutogatja a zöldségeket vászontasakban a két anyuka – volt, aki a zöldséget, tojást akarta megvenni az ötletek helyett. Néhány hétig nagyon új és szokatlan volt a zerowaste vásárlás gondolata. Ez tényleg csak ennyi? Nem is olyan nehéz? Nem az a lényeg, hogy dobjak ki minden műanyagot és vegyek más anyagú újakat, hanem az, hogy a teljes élettartamáig használjam a meglévőket? De hétről-hétre többen érdeklődtek, mára pedig ott tartanak a szemléletformáló kampányban, hogy a piac árusai közül is csatlakoztak páran a zacskótlan szemlélethez, sőt, árengedményt (pl. a zöldségből 5-10 %-ot) adnak azoknak a vásárlóknak, akik saját kosárral, táskával, textilszütyővel, dobozzal érkeznek és nem szaporítják tovább a kereskedelmi egység szombatonként amúgy sem kicsi műanyagszemét-mennyiségét. 
Timi és Kitti a Zentai úti iskolában is jártak
 
A zero waste életmódot ők maguk is igen komolyan veszik a hétköznapokban, sőt, tulajdonképpen onnan indult el az egész, a saját otthonoktól, háztartásoktól. Náluk jó ideje nincs cukros, műanyagpoharas joghurt a hűtőben – saját üvegben vesznek natúr házi terméket és ízesítik be tetszés szerint. Felvágottat nem papírba és műanyagba, hanem otthonról vitt dobozba kérnek a piacon, boltban, minimalizálták a kozmetikai termékek vásárlását is. Folyamatosan keresik a jó példákat, ötleteket. Kitti múlt nyáron találkozott személyesen Tóth Andival, a nullahulladékos életmód legnagyobb hazai terjesztőjével, s ez nagy hatással volt rá abban, hogy valami konkrétat, másokat is bevonót kezdjen el tervezgetni. A legelső közös ötletük egy csomagolásmentes bolt létrehozása volt Fehérváron – ez most a végcél fakkba került, amelynek eléréséhez még sok lépésen át vezet majd az út, de mindenképpen meglesz. A férjek abszolút szövetségesek, a két család gyermekei – összesen hatan – pedig ebbe nőnek bele. És szüleik mellett a „tegyük meg, közösen, mindannyiunkért” attitűdöt is remekül érvényesítik a saját hétköznapjaikban. 
- Onnan lett a nevünk is, hogy mindenhonnan azt halljuk, szükség lenne csomagolásmentes boltra is, szemléletváltásra is, viszont nem mondhatja mindenki azt, hogy én nem csinálom, csinálja valaki más – ad rövid magyarázatot a saját kurázsira Timi. – Ha valakinek csinálni kell, akkor itt vagyunk mi. Ki? Hát mi. És ti, többiek, akik meghallgatjátok.
A nevet pedig egyre többen ismerik és jegyzik meg: az a kb. 400 fehérvári általános iskolás, akiknél már jártak a lányok szemléletformáló foglalkozást tartani, mindenképpen. Bár Kitti és Timi tapasztalatai alapján a fiatal korosztályok legalább annyi műanyagot használnak, mint az idősebbek, de mindenhol lelkes gyerekeket találtak, akiknek rengeteg kérdésük volt. A tanároknak úgyszintén. Ebben a tanévben még három iskolai osztályba és az úrhidai óvodába is mennek ilyen foglalkozást tartani, de egyre több oktatási intézményből keresik és kérik fel ilyen eseményre őket. Nagyon élvezik, mert vallják, hogy a gyerekeken keresztül lehet a családokat a hulladékmentességre ösztönözni. A résztvevő ovis gyerekek közül ugyanis volt, aki rászólt az anyukájára, ne tegye a tízóraiját egyszer használatos nejlonzacskóba. 
 

Ha tehetik, keresik a már működő gyakorlatokat, itt éppen egy csomagolásmentes boltot látogattak meg a tapasztalatokért

 
A két anyukának mindezeken kívül még rengeteg terve, ötlete van. Igen, az a bizonyos fehérvári csomagolásmentes volt is. De szeretnék a saját falujukat, Úrhidát is teljesen hulladékmentessé tenni. Timi Fehérvár-Úrhida kerékpárútnak örülne a legjobban, mert egyelőre autóval fuvarozzák a gyerekeket a városba iskolába, igaz, összefogva, mindig csak az egyikük kocsijával. Előadásokban, képzésekben, fesztiválban is gondolkodnak – sor kerül majd rájuk apránként. Most első körben a június 8-i dátumra koncentrálnak: a Jancsárkert piacon ezen a délelőttön osztják ki az ott vásárlóknak azt az addig remélhetőleg tetemessé váló textilszütyő mennyiséget, amelyet már hetek óta gyűjtenek a közösségi oldalas felhívásokkal. Több helyen, pl. a fehérvári Pagony gyerekkönyvesboltban, a Budai úti LISZI-iroda Babás Bandázójában, a városi uszoda épületében üzemelő Kotyogó Kávézóban, de egy budapesti helyen is átveszik, s a kezdeményezők szlogenje szerint bárki, bármilyen vászonszatyrot leadhat: füleset, behúzósat, régebbit, vadiújat, amit magad varrtál vagy amit tudsz nélkülözni az otthoni készletből. Mutassuk meg, hogy tudjuk csökkenteni a műanyag mennyiségét Fehérváron!

A Mom Goes Green mozgalom elindítójával, Péter Krisztivel (b) egy velencei ökorendezvényen

Fotók forrása: Ki? Ti & Mi / Facebook