Programkereső

Példaértékű fehérváriak 3.

  • 2018.11.13.

Horváth Irma a koraszülött babákért énekel

Hihetetlen mértékű szelídség és nyugalom árad belőle, miközben nagy, szőke oroszlánsörénye vidáman repked körülötte. Ahogy a gitárját pengeti és közben dúdol, arra odafigyelnek az emberek – ahogy a dalszövegeire is. Horváth Irma évek óta énekel gyerekeknek és koraszülött babáknak. Legközelebb a legkisebbekért áll színpadra zenésztársaival, egy jótékonysági rendezvényen.

 

Legkevesebb három évtizede ismerem, de már kezdetben feltűnt, mekkora pedagógia érzék szorult belé. Egy kórus közös tagjaiként is mindig ő és az osztálytársai voltak az igazodási pont, akikre odafigyelve, őket követve sikerült sikerre vinni az adott kórusművet. Valóban pedagógus lett, közben három gyermek anyukája is, akik közül a nagyfiú örökölte Irma muzikalitását, olyannyira, hogy… de nem akarom lelőni a meglepetést.

A Ringató volt az első szerelem tizenkét évvel ezelőtt, de hamarosan fejlesztett saját zenés foglalkozást is, ez lett a Hang, szín, játék. A találó, de kissé hosszú nevet aztán egy néhány éves kislány lerövidítette (Megyünk a Pacikázóba!), azóta is Pacikázónak ismerik a látogatók a sorozatot. Irma régóta ír dalokat, szövegeket, de másokét is megzenésíti, így lépett már fel Bokros János, Schrenk Éva, Nagy Gabi verseivel, többször is. Aztán három éve újabb projektbe kezdett: a Belső Hangom ezúttal a felnőtteket célozza, mert hősnőnk azt vette észre, nekik is nagy szükségük lenne egy olyan helyre, foglalkozássorozatra, ahol a kicsikhez hasonlóan megnyugodhatnak és magukkal foglalkozhatnak, magukra figyelhetnek. Az is megfigyelhető volt, milyen sokan vannak köztük, akiket gyerekként megszégyenítettek, leintettek ének közben, a hangjuk vagy a hallásuk miatt – e ez a szégyenérzet gátlásként aztán megmaradt és megszilárdult. Irma úgy dolgozta ki a Belső Hangom módszerét, hogy ezek a letapadások eltűnjenek és a résztvevők a továbbiakban bátran használhassák a saját hangjukat – akár otthoni környezetben, a gyerekeknek énekelgetve, akár szélesebb hallgatóság előtt, mert Irmának van magánénekes tanítványa is ezeken az alkalmakon. Először hangfürdőbe kerülnek az emberek, ahol kis csoportban, relaxálva csak hallgatják a különböző hangszereket, majd a foglalkozás másik részében ők maguk választva az instrumentumok közül megszólaltathatják azokat. A cél a lehető legnagyobb szabadság megadásával és elfogadással segíteni őket ezen a sokszor nem is olyan könnyű úton. A visszajelzések, az eredmények igen jók és felszabadítóak, érdemes kipróbálni a módszert.

Horváth Irma néhány éve szakmai élete talán legszebb vállalásába kezdett, mikor csatlakozott egy budapesti csoporthoz, akik koraszülött intenzív kórházi részlegekre jártak be énekelgetni a babáknak és szüleiknek. A „Te hangodat ismerem” csoporttal a Bókay utcai klinikán fél évig énekeltek – a zeneszerető osztályvezető főorvos vendégeiként -, próbálgatva, milyen hatást vált ki a már bevált Ringató módszer az egészségügyi környezetben. Kiderült: elementáris erejűt, a babákat megnyugtatja, a szülőket pedig  megerősíti és harmonizálja, ami nagyon sokat jelent ebben a sokszor bizonytalansággal, félelmekkel, aggódással teli helyzetben, amelyet a gyermek hosszas kórházi tartózkodása vált ki. Egy fél év után Irma átköltözött a fehérvári Szent György kórházba, ahova –immár egy zenésztársnőjével – hetente járnak a koraszülött kisbabákhoz. Önkéntesként érkezett ide, hogy nehéz helyzetben lévő édesanyáknak, édesapáknak és kicsi babáiknak énekeljen, beszélgessen, így könnyítve kicsit a kórházi napok nehézségein. December 11-én lesz három éve, hogy megjelennek a gitárral, mosolyogva az osztályon. Ha valaki elfogadja a jelenlétüket, odaülnek az ágyához. A Tavaszi szél vizet áraszt… dalnál már nincs szem szárazon, hiszen milyen sokatmondó ennek a talán legjobban ismert dalocskánknak a szövege egy koraszülöttes, vagy intenzív terápiára szoruló apróságokkal teli környezetben, s milyen szépen, egyszerűen szól a teljes elfogadásról: „Hát én immár kit válasszak, te engemet, én tégedet, virágom, virágom…”

Időközben egyre többen lettek, immár ötfős csapattal büszkélkedhet a nagyobb fellépések alkalmával a Belső Hangom, idén nyáron már így – Kóródy Andrea, Tóth Hédi, Faragó Péter, valamint Irma már említett nagyfia, a zenében tehetséges Fejes Gábor – rendeztek egy koncertet az Öreghegyi Közösségi Házban, szép sikerrel. Utána vetődött fel az ötlet, hogy ha az emberek a szimpátiájukkal egyébként is támogatják a zenészeket, miért ne lehetne valamilyen plusz jó célt rendelni hozzá. November 24-én szombaton, 18 órakor ezért ismét az Öreghegyen koncerteznek, ingyenes eseményen, de felajánlott támogatásokra számítva, mert azokat a helyi kórház koraszülött osztályának ajánlják fel.