Programkereső

A kung-fu nem csak technika...

  • 2015.11.24.

A kung-fu nem csak technika, hanem életszemlélet is. És ezt csak fehérvári kissrácoknak akarom átadni!  - Hegedűs GM Ferenc 10 danos (japán) kung-fu mester
Sosem értettem a töréseket. Miért van szükség a küzdősportokban arra, hogy a sportolók téglákat, cserepeket és deszkákat törjenek? Ezzel az energiával valami hasznosabbat is csinálhatnának… Aztán a minap megakadt a szemem egy, a Fehérvár Tv által felvett kisfilmen, melynek Somos Zoltán volt a riportere: itt egy régi ismerősöm, Hegedűs GM Ferenc 10 danos (japán) kung-fu mester egyetlen rúgással 4 baseball ütőt rúg szét a sípcsontjával.
„Azt a mindenit!”- gondoltam, mert ehhez valami bődületes energia kell. Ferit 25 éve láttam utoljára, akkor még nem volt sem 10 danos, sem GM. Rákerestem a neten, a jelenlegi Guiness-rekord 3 baseball ütő, és nem egy rúgással. Kicsit mulatságos is volt, ahogy az egyik „rekorder” még kézzel is ütögeti a darabokat. Vagyis egy fehérvári sportember az egyetlen a  7 milliárd ember közül, aki játszi  könnyedséggel tudja végrehajtani ezt a gyakorlatot. Aztán belefutottam egy másik képbe: Hegedűs GM Ferenc szmokingban, hasonló öltözetű urak társaságában, egy nagy kupával a kezében. Nem álltam meg, ráírtam a Facebook-on. Majd folytattuk telefonon.
- Miért van szükség a törésekre? Ez nem energiapocsékolás? – kérdeztem.
- Törés nélkül a harcművészet olyan, mint a fa gyümölcs nélkül. Az autóknál lóerővel jelzik a motor teljesítményét, de embernél a benne lakozó erő nincs a homlokára írva. Harcművészetben jó tudni az erőnkről, hiszen vigyázni kell az ellenfelünkre. Én egyetlen rúgással le tudnám szakítani bárkinek a lábát, ezért jobb az óvatosság. Ráadásul speciális felkészülést igényel egy effajta töréstechnika: egészen pontosan jónak kell lenni hozzá matekból és fizikából. Kiszámoltam, hogy 16,8 mm falvastagságú csontfelszínre van szükségem ahhoz, hogy kibírjam a rúgást, illetve azt, hogy milyen szögben, milyen lendület által kell a gyakorlatot végrehajtanom. Innentől kezdve már „csak” edzésmunka kérdése volt az egész.
- És milyen díjjal a kezedben láttalak?
- 2012-ben én képviselhettem Magyarországot a Halhatatlanok Csarnokában, Londonban. Mint a Grammy-díj a zenészeknek,  vagy a filmeseknek az Oscar, a harcművészetben ez a Hall of Fame, és az itt kiosztott díjak. 51 ország nagymesterei vettek részt ezen a gálán a karate, kickbox, taekwando, jujitsu, kung-fu és más harcművészeti ágak képviseletében.
- Mindig szerettem volna megvédeni magam. Ez sosem jött össze, így életem folyamán 15 kisebb-nagyobb utcai támadáson estem át. Itt pedig 51 ország „élő fegyverei” gyűltek össze! Milyen egy nagymester díjátadó? Miként képzeljem el?
 - Körben ülnek a nagymesterek és a kör közepén Juerg Ziegler áll, aki jelenleg a világ legnagyobb danszámú élő mestere. (39 danos, többféle ágban összesítve.) Akire rámutat, az kimegy középre, küzdenek, majd  ez alapján a párharc alapján dől el a rangsor, valamint a kiosztott díj.
- Elmesélnéd?
- Ott ültem, és néztem a küzdelmet. Juerg Ziegler rámutatott az ex karate világbajnokra, aztán megalázta.  Következett a kung-fu exvilágbajnok, őt is leverte, utána még kettőt, és nem értettem, mi szükség van erre az egészre. Láttam a legyőzöttek megsemmisült  az arcát.  Nem volt jó érzés. Gyűlt bennem a méltatlankodás. Aztán rám mutatott. Mindvégig arra gondoltam, hogy az egyik vállamon ott van a magyar címer, a másik vállamon Székesfehérváré, és nincs az az Isten, hogy engem megalázzon! Láttam, hol hibáztak a többiek. Ők úgy álltak be, hogy szabadon maradt a frontfelületük. Lábat váltottam és Bruce Lee pózt vettem fel. Néhány ütés-váltás után pedig meglendítettem a jobb lábamat -  mert azt ugyan nem tudtam, hogy miből van Jürg Ziegler sípcsontja , de azt pontosan, hogy az enyém jóval vastagabb, mint egy átlagemberé. Abban a pillanatban, ahogy meglendítettem a lábamat, felemelte a kezét, és azt mondta: „Te nem rúghatsz!” Hát nem rúgtam. Meghajoltunk, és visszamentem a helyemre. Aztán kihirdették, hogy megkaptam a Grand Master díjat. Ez egy 10 fokozatú díj, ennél feljebb, már csak a „Legenda” kategória van, de ott olyanok vannak, mint Bruce Lee. De ez engem akkor már nem érdekelt.  Csak ültem a helyemen,  és iszonyatos éhséget éreztem.
- Ezek szerint Juerg Ziegler látta Somos Zoltán riportját. 
- Még az is lehet! (nevet) Tagja vagyok a Magyar Budo Szövetségnek, és az elnök bemutatott neki. Az ilyen teljesítményt számon tartják. Hívnak a világ minden pontjára azóta is: az amerikai Hall of Fame-be, Hollandiába, Németországba, bemutatókra, szemináriumokra. Ezekben a világszínvonalú törésbemutatóban iszonyatos szponzorpénz van.
- És mész?
- Nem. Nem érdekel. Elértem, amit akartam: a saját területemen kiteljesültem. Inkább olyan gyerekekkel foglalkozom (ingyen), akiket sokszor megaláztak: mert oxigén-hiánnyal születtek, elváltak a szüleik, vagy csak különcök, és ezért a többiek csúfolják, bántalmazzák őket. Lehetőséget adok nekik arra, hogy ne kelljen megalázott emberként élniük. A kung-fu nem csak technika, hanem életszemlélet is. És ezt nem tudom, és nem is akarom az 1000 eurót befizető gazdag fiataloknak adni mondjuk Brüsszelben, hanem csak itt, Fehérváron, ahol élek. Ahonnét ilyen kisfiúként én is elindultam.
Most december 5-én lesz az új rekord: Hegedűs GM Ferenc 6 baseball ütőt rúg el a VODAFONE sportcsarnok konditermében. Remélem, a Fehérvár Tv kint lesz…