Programkereső

Tárlatvezetés a Híresek és képek című kiállításban

Ingyenes
Izinger Katalin művészettörténész tárlatvezetést tart a Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában című kiállításban. A belépés díjtalan.

A kiállításról: André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi és további közel húsz különleges magyar fotográfus 150 izgalmas alkotása látható a Csók István Képtárban. A látogatók átfogó válogatást kapnak az első világháborút közvetlenül megelőző évektől a második világháború végéig terjedő korszak „képes” pillanataiból. A kiállításon szereplő munkák ízelítőt adnak az 1910–40-es évek társadalmi és művészeti közegéből, a divat világából, a háborúk pusztításaiból, és bepillantást engednek a korszak hétköznapjaiba.
A tárlat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen „ötök” stílusteremtő fotói mellett a világban kevésbé ismert, Magyarországon alkotó kortársak – többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre, Pécsi József – munkáit is bemutatja. Képeik kreatív, kísérletező szellemről, az uralkodó és az adott korszakban elvárt, megszokott fotográfiai képstílusokkal szembeni másképp gondolkodásról is tanúskodnak, és mind fontos részei a magyar fotótörténetnek.
Az előadás rávilágít a két világháború közötti időszakban a magyar modern és avantgárd alkotók és a később világhírűvé vált alkotók művészeti látásmódja közötti párhuzamra, így emelve be a magyar fotótörténet ismert alkotásait az egyetemes fotográfia magyar vonatkozású fő művei közé.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.