Programkereső

NIOK - decemberi olvasókör

Ingyenes


A "Nincs időm olvasni" kihívás novemberi témája egy könyv, amelynek a középpontjában könyvek állnak.

Közös könyv:
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

A találkozón a kihíváshoz kapcsolódó olvasmányainkról fogunk beszélgetni.

Időpont: 2019. december 19. (csütörtök), 17.00-18.00

Helyszín: Központi Könyvtár (Bartók Béla tér 1.), Felnőtt kölcsönző részleg galériája.

Várjuk régi és új tagjainkat!
 

Olvasókör a galérián: bárki csatlakozhat!

Könyv, ami hatással van a sorsunkra

   gg

A Vörösmarty Mihály Könyvtár az idén létrehozott egy olvasókört, amelynek vannak ugyan állandó tagjai, visszatérő vendégei, de bármikor lehet a körhöz csatlakozni – hiszen minden hónapban más és más a téma, az ajánlott olvasmány.  Az olvasókör megalakításával az ismert televíziós, Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! című kihívásához csatlakozott a könyvtár.  A decemberi kihívás témája: egy könyv, amelynek a középpontjában könyvek állnak. Ezúttal az ajánlott közös könyv Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka című műve. A találkozón, december 19-én, csütörtökön 17 és 18 óra között a kihíváshoz kapcsolódó olvasmányokról beszélgetnek majd a résztvevők a központi könyvtárban, a felnőtt kölcsönző galériáján.

Szabados Ágnes, híradós műsorvezető az ismertségét  arra használja,  hogy trendivé, „menővé” tegye az olvasást. 2017 januárjában létrehozott egy kihívást az online térben azért, hogy népszerűsítse a könyveket és bizonyítsa, hogy a sokat emlegetett panasz – „nincs időm olvasni” – csak kifogás. Az általa meghirdetett  Nincs időm olvasni kihívásból  mára egy több, mint tizenötezer tagot számláló, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Szabados Ágnes minden hónap első napján közzéteszi a közösségi oldalon, a csoportjában, hogy miről szól a havi kihívás.  Az általános témához kiválaszt egy konkrét könyvet is, amit olvasásra ajánl, és a hónap végén egy online-kibeszélőn megvitatja ezt a könyvet  mindazokkal, akik követik. Olykor 150-200 ember jelentkezik be erre: Szabados Ágnes beszél a könyvről, de felolvassa azokat a megjegyzéseket is, amelyeket a résztvevők írnak.

A Vörösmarty könyvtár olvasóköre is követi Szabados Ágnes kihívásait, azzal a különbséggel, hogy személyes találkozóra ad alkalmat, hiszen megszervezi, megrendezi a kihívásokhoz kapcsolódó beszélgetéseket. A találkozókon ki-ki elmondja a véleményét a kötetről, a karakterekről, a történetről, arról, hogy milyen hatással volt rá az olvasmány. Persze,  a könyvtáros házigazdák – Simonicsné Tóth Krisztina és Fersch Renáta – is  felkészülnek  a beszélgetésekre különféle információkkal, érdekességekkel:  például mesélnek a szerzőről.  Persze, azokat is várják, akik a konkrét kötetet még nem olvasták, de érdekli őket a téma, esetleg más,  hasonló jellegű, a könyveket a középpontba helyező  olvasmányélményük van.

A decemberi kötet Carlos Ruiz Zafón spanyol szerző kirobbanó sikerű regénye. A mű hazájában alig néhány év alatt közel 40 kiadást ért meg, és példátlan népszerűségnek örvend több országban is, ahol lefordították.  A regény főszereplője a ​tízéves Daniel.  Egy hűvös hajnalon a fiút az apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek… Egy meghökkentően eredeti bűnügyi történet hálójának a szálait bogozhatja ki az olvasó, aki csatlakozik a decemberi kihíváshoz – és persze a Vörösmarty Könyvtár olvasóköréhez.
 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.