Programkereső

Nagyapám betleheme

Ingyenes
A Kákics zenekar Adventi műsora

Maguk készítették a betlehemet

A Kákics zenekar a tradíciókat idézi

 gg
 

Igazi karácsonyváró műsorral várják a közönséget a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében,  december 12-én, 17 órakor. A Kákics zenekar Nagyapám betleheme című műsora a régi idők szokásait eleveníti fel. A műsorban a zenekar az egymást követő dalokat egy történet fonalára fűzte fel. A mesélő – felidézve gyermekkorát – megemlékezik arról a decemberi napról, amikor nagyapja egy poros, fából készült betlehemet vett elő ládájából. Miután letisztogatta, ölébe vette unokáját, és a kályhában ropogó tűz mellett mesélni kezdett. Szavai nyomán a kisfiú számára megelevenedik a régmúlt idők karácsonyi szokásának emléke.
Érdekesség, hogy ez a műsor 2014-ben született meg, amikor a székesfehérvári Kákics együttest meghívták a Római Magyar Intézetbe vendégszerepelni, ők pedig szerették volna megmutatni, milyen is a betlehemezés magyar hagyománya. Ez kihívást jelentett a zenekarnak -- mesélte az együttes vezetője, Tárnok Ákos --, hiszen Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik a betlehemállítás szokása: az itáliai Greccióban, 1223-ban, Assisi Szent Ferenc egy barlangot béleltetett ki szalmával, ahová jászlat is állított, élő állatokkal. Így kezdődött, s a betlehem készítésének hagyománya ma is élénken él Olaszországban, no és persze, a világ sok más táján.
-- Ebben a műsorban azt idézzük fel, miként jártak Magyarországon házról házra a betlehemezők, hogy újraéljék, bemutassák Jézus születésének történetét. A műsorhoz mi magunk készítettünk bábtáncoltató betlehemet – somogyi mintára --, amelyhez néprajzi leírások alapján fogtunk hozzá, de azért volt segítségünk is. A tornyos építményt magunk csiszoltuk, szegeltük, és be is pácoltuk. Ezután pedig Németh Kálmánné, Juci néni és Radetzkyné Csilla bútorfestők is rengeteget segítettek, ők festették meg a figurákat: a szent családot és a két pásztort.
Az előadást változatlanul műsoron tartják, vannak hozzá már megfelelő viseletük – suba, cifraszűr, hímzett bújka, szűrhímzéses kabát, kucsmák – olyan öltözékben hozzák be a betlehemet a produkcióban, ahogyan a hajdani legények. Természetesen a különböző vidékek dallamait is autentikus, az ott használt, jellegzetes, tradicionális hangszerekkel adják elő.
-- Azóta is az általunk készített betlehemet használjuk. Egyetlen momentum változott: amikor öt évvel ezelőtt hazajöttünk Rómából, felsővárosi ismerősünk meglátta, hogy csak egy kis facsengő van a mi bábtáncoltató betlehemünkön. Csányi Misi bácsi pedig – aki sajnos, már nincs közöttünk – akkor odaajándékozta nekünk a család száz esztendős, szépen szóló csengőjét, ami a Felsővárosból való: hajdanán,  a nagy havazásokkor szánt használtak, és ez a csengő -- ami a mi betlehemünkbe került--, a kiscsikó csengője volt a szánon – mondta Tárnok Ákos.
Az együttes állandó tagjai: Varga Evelin, Kossa Benedek, Lendvai Tibor, Horváth Árpád, Csikós Péter, Tárnok Ákos. Érdekesség, hogy a Kákics együttes egyúttal Los Andinos néven andoki népzenét is játszik: többször jártak az Andokban gyűjtőkörúton.
Tárnok Ákost arról is kérdeztük: milyen volt számukra a 2019-es esztendő? Nos, fellépésekből az idén sem volt hiány. A legnagyobb élményük, hogy az idén Ecuadorban is felléptek. Ott, ahol korábban Los Andinosként már zenéltek, vagy éppen gyűjtöttek andoki dallamokat, hagyományokat, ezúttal a magyar népzenéből adtak ízelítőt. Nagy sikert arattak:
-- Hat tartományban jártunk, őserdőben, helyvidéken egyaránt felléptünk. Előny volt, hogy a zenekarból többen is beszélünk spanyolul, így az összekötő szöveget a műsorszámok között spanyolul mondtuk el, de kivetítőn archív képeket mutattunk a közönségnek arról a vidékről, amelynek a zenéjét előadtuk. A képek is segítettek láttatni a magyar hagyományokat. Érezhetően nagyon tetszett nekik a magyar népzene, meglepetésként, kedveskedésül pedig a végén játszottunk egy ecuadori dallamot is – hát, megesett, hogy felállva tapsoltak – mesélte a felejthetetlen szereplésről Tárnok Ákos, és hozzátette, ráadásul az andokiak nagyon kitettek magukért: hihetetlen vendégszeretetben volt részük.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola utca 7.